Молодежное жилищное строительство будет развиваться

07.09.2000, 17:51

7 сентября 2000 года в клубе Кабинета Министров Украины состоялся брифинг на тему "Реализация программы молодежного жилищного строительства". В брифинге приняли участие генеральный директор Государственного фонда содействия молодежного жилищного строительства Вадим Цыганок и член правления Фонда, народный депутат Украины Людмила Супрун. (укр.)

Довідково: На виконання Указу Президента України від 4 грудня 1996 року "Про додаткові заходи щодо реалізації державної молодіжної політики" було створено Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Постановою Кабінету Міністрів України від 2 червня 2000 року N885 "Про організацію житлового кредитування населення України" Фонд перетворено у Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву і підпорядковано Кабінету Міністрів України.

Основним завданням Фонду є розв'язання житлової проблеми через пільгове довгострокове кредитування молодих сімей за рахунок державних коштів, коштів місцевих бюджетів, коштів, залучених від цільових заощаджень населення, інших джерел фінансування, зазначив Вадим Циганок. Підпорядкування Фонду безпосередньо Кабінету Міністрів, отримання Фондом статусу головного розпорядника набагато скоротило проходження коштів від держави до сім'ї. Швидше отримуються кредити, швидше будується житло, швидше повертаються кошти до держави. Квартири, за рахунок цих економічних показників, фактично стають дешевшими, ніж це було раніше, підкреслив генеральний директор.

За словами Вадима Циганка, фінансування Програми почалося тільки після підписання постанови Кабінету Міністрів України. Сьогодні згідно з лімітами Міністерства фінансів за липень-серпень на кредитування молодіжного житлового будівництва Фонд отримав 11,2 мільйона гривень. За два попередні роки було отримано 12,2 мільйона гривень. Нинішнього року 210 сімей отримали кредити з державного бюджету. Приблизно стільки ж отримано коштів за рахунок місцевих бюджетів. Є відповідне рішення уряду і Міністерства фінансів, Програма до кінця року буде профінансована в повному обсязі, який передбачено державним бюджетом. А це - 70 мільйонів гривень. Є можливість в повному обсязі, максимально використати і кошти місцевих бюджетів. А це ще майже 120 мільйонів гривень (не тільки у вигляді коштів, будівельних матеріалів, інших кредитних ресурсів, які сьогодні використовуються в програмі кредитування), зазначив Вадим Циганок.

Зараз спільно з народними депутатами, Кабінетом Міністрів розробляється проект законодавства, який дозволить в майбутньому кредитувати й інші верстви населення. Цей документ найближчим часом буде поданий до Верховної Ради, зазначив генеральний директор Фонду.

На даний час Фондом створені і успішно працюють регіональні відділення в усіх регіонах України, що дозволило за період 1998-1999 років та у 2000 році надати кредити 1310 молодим сім'ям на загальну суму 47,7 млн. грн., в тому числі за рахунок Державного бюджету - 23,7 млн. грн.

Програма викликала великий інтерес і підтримку з боку населення. До структур Фонду звернулося понад 100 тисяч молодих сімей. Вадим Циганок запевнив, що кошти, передбачені держбюджетом на молодіжне будівництво будуть використані тільки на молодіжне житлове будівництво.

За статистикою сьогодні 800 тисяч молодих сімей потребують поліпшення житлових умов, підкреслила Людмила Супрун. Система розподілу, яка давала можливість безкоштовно отримати квартири, в ринкових умовах в Україні не діє. Тому ми повинні перейти до іншої системи, такої, яка дасть рівні можливості отримати житло всім, хто працює. Це проблема існує в межах держави, зазначила пані Людмила. Комплексний підхід і фінансування з Державного бюджету впродовж п'яти років по 150 мільйонів щорічно кардинально розв'яже проблему житлового будівництва.

Як це виглядає на прикладі? На сьогоднішній день маємо житла, яке не добудоване на 15% приблизно на 850 мільйонів гривень. За умови, що ми вкладаємо 150 мільйонів гривень, отримаємо квартир майже на 1 мільярд гривень.

За словами народного депутата, сьогодні практично не існує інших програм підтримки молоді, крім цієї. 70 мільйонів гривень, що виділено з Держбюджету на молодіжне житлове будівництво, розподілено пропорційно між регіонами. Нинішнього року можуть бути добудовані приблизно 10 тисяч квартир. Для порівняння, минулого року 462 сім'ї отримали квартири, в 1998 році - 459.

Розробляється механізм передачі недобудованих об'єктів у власність фонду, для того, аби поповнити матеріальними коштами обсяги фінансування.

На реєстрації у Верховній Раді знаходиться законопроект про перетворення Фонду молодіжного житлового будівництва в Український фонд житлового будівництва з функціями банківської кредитної установи. Це означає, що ми зможемо створити нормальний європейський механізм кредитування житла для сімей в Україні, підкреслила Людмила Супрун.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також