В октябре мы можем не увидеть УТ-1 и УТ-2

27.09.2000, 16:13

Руководитель концерна радиовещания, радиосвязи и телевидения (КРРТ) сделал заявление, в котором сообщается о решении со 2 октября отключить сначала УТ-2, а через десять дней - и УТ-1, за неуплату долгов. (укр.)

- Загальний борг НТКУ становить майже 127 млн. гривень, - говорить президент КРРТ Валерій Юрченко. - Це основний замовник та користувач державних каналів мовлення, і саме він розраховується не в повному обсязі ось уже протягом п'яти років. Через фінансову скруту, винен у якій основний боржник, ми не можемо підтримувати у належному технічному стані обладнання, маємо п'ятимісячну заборгованість із заробітної плати, самі ходимо у боржниках перед енергетиками - винні їм 30 млн. гривень.

Зрозуміти ж позицію НТКУ у цій ситуації взагалі неможливо. По-перше, першоджерело потрібної інформації - пан Долганов - ось уже кілька місяців є об'єктом нездійсненної мрії Валерія Юрченка - його бажання поговорити з президентом зрозуміле, ось тільки високопоставлений телевізійник на контакт ніяк не йде. По-друге, закладаючи угоду про надання послуг на поточний рік, НТКУ замовила їх собі аж на 26 млн. гривень. Знаючи, безумовно, про свої попередні борги і заклавши на оплату цих послуг... 16 млн. бюджетних коштів. "А ще десять де візьмете?" - резонно запитало керівництво концерну. "Це наша комерційна таємниця", - резонно відповіло керівництво НТКУ. В результаті ж телевізійники сплатили... всього лише 3 млн. гривень.

Цікаво, що обласні телерадіокомпанії теж є боржниками концерну, але їхній спільний борг не перевищує 3 млн. гривень. Вчасно платять за послуги "Інтер", ICTV, СТБ, "Студія "1+1", "Новий канал". Подібна проблема виникла і з Державною радіокомпанією, але партнери зустрілися, знайшли компроміс, розробили схему погашення боргу і зараз потихеньку розраховуються.

Ситуація цілком претендує на вседержавний статус і стосується кожного з нас безпосередньо. Термін експлуатації передавачів - десять років. Вони ж "пашуть" ось уже три десятиліття. Цілком можливо, що буквально завтра вся ця техніка перетвориться на купу металобрухту. Що дивитимемося ми і що передаватимуть слухняні користувачі послугами концерну? Вихід, звісно, є. І він сьогодні більш ніж очевидний: перейти на нові цифрові технології. Така пропозиція обговорюється на найвищих рівнях ось уже протягом року, і її підтримують і Кабмін, і Верховна Рада. Однак сучасні передавачі - надзвичайно дорогі, а грошей, як знаємо, катма.

А ми поки що вчимося жити без телевізора. Цю можливість регулярно надають розгнівані відсутністю платежів енергетики, відключаючи передавачі. І в КРРТ дуже занепокоєні тим, що у черзі на відключення дуже близько стоїть Кагарлик. Відключать його - пів-України залишиться без телевізійного сигналу. Людмила Олтаржевська.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також