Делами авиатранспорта занимается Совет нацбезопасности Украины

29.09.2000, 13:48

Под председательством Президента Украины Леонида Кучмы состоялось заседание Совета национальной безопасности и обороны Украины по вопросу "О состоянии авиационного транспорта и авиационной промышленности Украины". (укр.)

На засіданні проаналізовано комплекс проблем у сфері авіаційного транспорту та авіаційної промисловості, які спричинили незадовільний фінансово-економічний стан цих стратегічно важливих галузей національної економіки. Вітчизняні транспортний та промисловий авіаційні комплекси є одними з найбільших боржників з обов'язкових платежів до Державного бюджету, Пенсійного фонду, накопичують борги по заробітній платі.

Зазначалося, що Україна стрімко втрачає позиції на ринках авіаперевезень і авіаційної техніки.

На засіданні наголошувалося на незадовільному рівні державного регулювання авіаційної сфери. Не розвивається нормативно-правова база діяльності цивільної авіації. Залишається недосконалою система контролю за дотриманням правил безпеки польотів.

Не налагоджено ефективного використання державного майна. Наводилися непоодинокі факти зловживань при передачі в оренду авіаційної техніки. Без належного контролю використовуються для перевезення господарчих вантажів літаки військово-транспортної авіації, що, зокрема, провокує збільшення інцидентів на територіях інших країн, шкодить міжнародному іміджу України. Національні авіаперевізники поставлені в нерівні умови з зарубіжними конкурентами.

Не забезпечено ефективне використання повітряного простору України. Дедалі більше повітряних суден зарубіжних компаній обминають її територію.

У державних авіаційних компаніях відбувається прогресуюче старіння авіаційної техніки, не здійснюється оновлення парку повітряних суден. Руйнується інфраструктура авіаційного транспорту, в більшості аеропортів не відновлюються злітно-посадочні смуги. Польоти на багатьох внутрішніх маршрутах практично припинилися, втрачаються міжнародні маршрути.

Виробничі потужності авіаційної промисловості не завантажені. Незважаючи на окремі найновітніші розробки та проекти, в авіаційній промисловості уповільнився інноваційний розвиток.

На засіданні зазначалося зростання кількості викритих фактів правопорушень, пов'язаних з ухиленням від оподаткування, розкраданням державного майна тощо.

З огляду на незадовільну ситуацію, що склалася останнім часом на авіаційному транспорті та у авіаційній промисловості, Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президентові України та Кабінету Міністрів України зробити відповідні кадрові висновки.

Запропоновано низку заходів щодо виправлення становища в авіаційному промислово-транспортному комплексі держави та забезпечення його ефективного функціонування.

Кабінету Міністрів України доручено розробити Державну комплексну програму розвитку авіаційного промислово-транспортного комплексу України до 2015 року, вжити заходів щодо ефективного використання державного майна авіаційної промисловості та підвищення ефективності використання повітряного простору України.

Обговорювалися інші напрями забезпечення ефективності функціонування авіаційного транспорту та авіаційної промисловості.

Дане рішення буде введено в дію відповідним указом Президента України. Управління Прес-служби Президента України.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також