Движение по пути реформ продолжается

06.09.2000, 17:01

На 13,7% выросли объемы производства в промышленности Украины в августе 2000 года по сравнению с августом прошлого года. Общий рост промышленного производства за восемь месяцев нынешнего года составил 12%, сообщил на заседании Кабинета Министров Украины Вице-премьер-министр Украины Юрий Ехануров. (укр.)

Ю.Єхануров уточнив, що всі галузі промисловості, крім паливно-енергетичної та промисловості будівельних матеріалів працювали з плюсом, а такі з них, як легка промисловість та деревообробна наростили обсяги виробництва більш як на третину.

Оскільки індекс інфляції у серпні перебував на нулі, то загальна інфляція за вісім місяців, як підкреслив Юрій Єхануров, не перевищує 18,6%.

Уряд продовжує планомірно працювати над виконанням своїх зобов'язань щодо погашення заборгованостей по пенсіях. На сьогоднішній день, як зазначив Юрій Єхануров, фактично залишилося погасити борг в 10 млн. гривень пенсіонерам Вінницької області. Перший Віце-прем'єр-міністр висловив сподівання, що до наступного засідання Кабміну проблема боргу перед пенсіонерами буде остаточно знята. Більше того, до кінця року треба створити необхідний "запас міцності", щоб таких проблем не виникало й надалі, зокрема, щоб забезпечити своєчасну виплату пенсій у перші місяці року, які є традиційно важкими для акумулювання коштів у Пенсійному фонді. Юрій Єхануров підкреслив, що уряд буде дуже жорстко підходити до тих, хто не виконує своїх обов'язків перед Пенсійним фондом. Зокрема, підготовлено подання на 12 керівників підприємств - державних, або там, де переважає частка державного майна - щодо розриву контракту з цими керівниками і звільнення їх з роботи за невиконання обов'язків щодо наповнення Пенсійного фонду.

На засіданні Кабінету Міністрів з інформацією щодо стану справ в зоні надзвичайної екологічної ситуації в п'яти селах Миколаївської області виступив Віце-прем'єр-міністр України Микола Жулинський. За його повідомленням тут продовжуються заходи, передбачені комплексним планом Кабінету Міністрів, активно працюють спеціалісти Міністерства з надзвичайних ситуацій, лікарі. Проводиться комплексне обстеження людей. За останні вісім днів не виявлено жодного нового випадку захворювання, вісім жителів Болеславчика та Чаусово-1 виписані з лікарні за останню добу. Ще семеро жителів цих сіл продовжують лікування. Майже триста дітей перебуває в санаторних закладах в Очакові. Микола Жулинський висловив сподівання, що в найближчі дні можна буде надати більш повну інформацію щодо причин виникнення небезпечної екологічної ситуації в Миколаївській області.

Міністр освіти і науки України Василь Кремінь поінформував членів уряду про стан справ з виплатою боргів по заробітній платі освітянам. За його словами, вперше за останні роки освітяни зустріли новий навчальний рік спокійно і з надією. Цьому сприяло, зокрема, надання урядом обласним адміністраціям 120 млн. гривень для погашення заборгованостей з місцевих бюджетів освітянам по зарплаті. Зараз, за словами міністра, тільки в п'яти областях залишилися незначні суми боргу - від півмісячного до 1,7-місячного (у Херсонській області). Сьогодні, заявив Василь Кремінь, на порядок денний виходить інша проблема - підвищення заробітних плат. "І з наступного року ми повинні здійснити рішучі кроки у цьому напрямі", - заявив він.

Василь Кремінь повідомив також про те, що в Москві з першого вересня відкрився перший український клас - у ліцеї, що діє при Лінгвістичному університеті. Сьогодні Міністерство допомагає учням цього класу підручниками.

На засіданні Кабінету Міністрів було розглянуто понад три десятки питань, що стосуються широкого комплексу актуальних проблем. Зокрема на засіданні Кабінету Міністрів була прийнята постанова "Про заходи щодо забезпечення дітей повноцінними продуктами харчування і виробами дитячого асортименту, стимулювання вітчизняного виробництва та реалізації зазначених товарів". Після засідання Кабінету Міністрів заступник Міністра аграрної політики Роман Шмідт поінформував журналістів про те, що ця постанова спрямована на розширення вітчизняних можливостей в цьому напрямі. Затверджено план заходів, а також передбачається закладання відповідних коштів до державного бюджету. Постанова також передбачає підтримку вітчизняних товаровиробників у виробництві екологічно чистої продукції. Цією ж постановою передбачається бюджетом наступного року фінансування лікувального харчування дітей, - про це повідомив журналістам Міністр охорони здоров'я України Віталій Москаленко.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також