Как восстановить транспорт и дороги

11.01.2001, 16:39

Государственная программа развития транспортно-дорожной отрасли, разработанная в соответствии с Указом Президента и утвержденная постановлением правительства, предусматривает, что в эту отрасль до 2004 года будет направлено более 40 млрд. гривен. (укр.)

Заходи, намічені програмою, фінансуватимуться переважно за рахунок підприємств, кредитів та інших джерел. Проте, враховуючи важливість транспорту і шляхів для економіки та соціального клімату країни, майже 15 млрд. грн. на їх розвиток буде передбачено в державному та місцевих бюджетах.

Зокрема, 9 млрд. грн. від цієї суми піде на модернізацію та підтримання мережі автошляхів. Дана проблема надто актуальна, оскільки Україна має лише 9% автодоріг І та II категорії, а магістральні шляхи представляє тільки невелика ділянка Київ-Бориспіль. У той же час територією нашої країни проходять три міжнародні та чотири національні транспортні коридори. Для належного утримання цих шляхів щороку слід ремонтувати 37 тис. км існуючих та будувати 400 км нових.

Оскільки ступінь зносу залізничного транспорту досяг критичної межі, бюджети виділять 2 млрд. грн. на придбання нових пасажирських вагонів, а підприємства профінансують оновлення вантажного рухомого складу на суму 2,5 млрд. грн. Понад 3,6 млрд. грн. бюджетних коштів становитимуть компенсації збитків транспорту від пільгових перевезень малозахищених верств населення. Програма також містить заходи щодо безпечної експлуатації водних шляхів та судноплавних шлюзів, електрифікації залізниць, модернізації тунелів, мостів, проведення протизсувних робіт.

Щороку підприємства транспорту України перевозять понад 530 млн. пасажирів та 280 млн. тонн вантажів. Морські торговельні порти переробляють понад 80 млн. тонн вантажів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також