ОЩАДБАНК ОПРАВДАЛ ДОВЕРИЕ

19.01.2001, 13:25

Общее собрание членов оптового рынка электрической энергии Украины рассмотрело и одобрило отчет Государственного ощадного банка Украины по обслуживанию счетов энергопоставляющих компаний и их структурных подразделений. (укр.)

На виконання постанов Кабінету Міністрів України від 19.07.2000 р. N 1136-1138 Ощадний банк, відкривши 563 розподільчих рахунки, з урахуванням потреб споживачів ретельно відпрацював механізм та регламент перерахування коштів за електричну енергію. За період обслуговування розподільчих рахунків через установи Ощадбанку (з 25.07 по 31.12.2000 року) на рахунок оптового постачальника від енергопостачальних компаній, що здійснюють постачання електроенергії за регульованим тарифом, одержано касових надходжень на суму 3 млрд. 727 млн. 035 тис. 898 грн. Причому надходження коштів на розподільчий рахунок ДП "Енергоринок" протягом останніх п'яти місяців минулого року було стабільним. Найнижча сума надходжень зафіксована у вересні - 633,7 млн. грн., найвища в грудні - 871 млн. грн. За результатами неодноразових перевірок НБУ, Рахункової палати, Державної податкової адміністрації порушень за банківськими операціями по розподільчих рахунках не встановлено.

Важливим напрямом роботи державного банку з ринком електроенергії стало кредитування енергогенеруючих компаній для закупівлі палива на осінньо-зимовий період 2000-2001 року. Протягом минулого року банк надав їм кредитів на суму 569,8 млн. грн. У тому числі: для придбання свіжого ядерного палива та поповнення обігових коштів НАЕК "Енергоатом" - 360 млн. грн.; на закупівлю природного газу - 109 млн. грн.; для розрахунків за імпортне енергетичне вугілля - 100,8 млн. грн.

З метою зменшення ризиків та підвищення надійності схем постачання палива Ощадбанком було відкрито акредитивів на суму, еквівалентну 763 млн. грн. Виконано акредитивних платежів на суму 535 млн. грн., з них за рахунок кредитів банку - 376 млн. грн.

Отже, своєю роботою з обслуговування оптового ринку електроенергії Ощадний банк України спростував висловлені публічні сумніви у професійній спроможності установ найбільшого в державі банку забезпечити на належному рівні своєчасні розрахунки у життєво важливій для України галузі економіки.
По материалам пресс-релиза Ощадбанка.

Читайте також