Три буквы, которые поразили Львов

25.01.2001, 11:16

Говорят, давно не было подобного аншлага в Академическом театре им. Марии Заньковецкой. Премьера музыкальной драмы "У.Б.Н." (Украинский Буржуазный Националист), которая состоялась на прошлой неделе, стала настоящей сенсацией. (укр.)

Гостра, навіть жорстока п'єса про буття української ідеї та нинішніх її (ідеї) носіїв та інтерпретаторів викликала величезне зацікавлення у львівської публіки. І це цілком зрозуміло, якщо зважити на той факт, що в Україні за десять років незалежності досі не з'явилося помітної вистави на сучасному вітчизняному матеріалі.

Звернімо увагу і на персональний - "культовий" - склад учасників проекту "У.Б.Н.": це - народні артисти Федір Стригун, Таїсія Литвиненко, Богдан Козак, Петро Бенюк, молоді зірки театру ім. Заньковецької Надія Шепетюк та Андрій Козак, художник Валерій Бортяков. Постановку здійснив відомий режисер Мирослав Гринишин, решта учасників - кияни: вокальний дует сестер Тельнюк (Галина Тельнюк також є автором тексту п'єси, Леся Тельнюк - композитор) та джаз-рокова група "Всяк Випадок".

За жанром виставу "У.Б.Н." можна вважати новаторською, з елементами мистецької провокації - в ній парадоксально поєднано традицію українського театру із жорсткою сучасною рок-стилістикою, любовну лірику - з детективною інтригою та сміливими політичними алюзіями. Вистава тривала майже три години без перерви (!), проте напруга в залі не спадала ні на мить, навпаки, на третьому показі довелося доставляти кілька додаткових рядів, та це не врятувало від скупчень театралів у проходах. Тривала бурхлива овація у фіналі підтвердила успіх проекту.

"У.Б.Н." є копродукцією театру ім. Заньковецької та СП "Комора". Постановку здійснено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", який є спонсором.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також