Старые проблемы в русле новых надежд

30.01.2001, 12:13

Национальная филармония Украины перевыполнила план за прошлый год и вышла в Интернет. (укр.)

Попри те, що першу половину січня країна "стійко святкувала", в Національній філармонії України музичне життя тривало без огляду на "ейфорійні вихідні". Під час новорічних і різдвяних свят у цьому поважному закладі відбулася низка цікавих концертів духовної музики за участю камерного хору "Київ", Державної чоловічої хорової капели України імені Л. Ревуцького, народного зразкового колективу "Дитяча опера" Будинку дитячої творчості Подільського району Києва.

Та й минулий рік, судячи з усього, був доволі продуктивним для Національної філармонії. За словами її генерального директора Дмитра Остапенка, власний творчий план (його співробітники складають радше для морального стимулювання) філармонія перевиконала з вагомими показниками. Наприклад, "концертний план" здійснено на 114,9%, слухачів упродовж 2000 року навідувалося до філармонії 140,6% од запланованого, а доходів від концертної діяльності вдалось отримати аж 206,1% - у порівнянні з очікуваним.

З творчістю - зрозуміло: тут "завинило" натхнення. А от фінансові надбавки допомогли колективу вирішити деякі важливі справи внутрішнього характеру. Зокрема, філармонія придбала два комп'ютерні центри, уможливила собі вихід в Інтернет, і нині тут працюють над власною Web-сторінкою, яку невдовзі і презентують своїм шанувальникам.

Є, звичайно, багато інших "прогалин", які необхідно латати, тож зароблених філармонією коштів вистачить далеко не на все. Як і раніше, колектив продовжує турбувати проблема заробітної плати. Проблема ця була поставлена керівництвом і перед Президентом України, адже відтік вітчизняних талантів, що давно набув загрозливих форм, пов'язаний, у першу чергу, з надто мізерним матеріальним заохоченням українських музикантів і співаків у себе вдома. Очікуване 25-відсоткове підвищення заробітної плати з квітня, заплановане бюджетом 2001 року, звісно, ситуації не порятує. Щоправда, уряд розпорядився вдвічі підвищити заробітну плату колективам, які мають статус національних, але тут усе буде залежати від реального наповнення бюджету.

Про все це керівники Національної філармонії України розповіли під час традиційної зустрічі з журналістами. Ми дізналися також, що колектив філармонії не має наміру відмовлятися од творчого пошуку і в новому тисячолітті. Вже на найближчий час заплановано чимало заходів, що, безумовно, привернуть увагу поцінувачів справжнього мистецтва.

1 лютого на сцені Колонного залу України імені М. В. Лисенка виступить заслужена артистка України, лауреат міжнародних конкурсів Ольга Микитенко. 4 лютого для прихильників співатиме народний артист України Григорій Гаркуша, будуть концерти флейтиста Юрія Шутька і Національної заслуженої академічної капели бандуристів України, вистава Джузеппе Верді "Травіата". 16 лютого у філармонії відбудеться авторський вечір письменника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Бориса Олійника, 22 лютого - концерт народного фольклорного ансамблю "Берегиня", в якому візьме участь народна артистка України Раїса Кириченко.

Продовжуватимуть працювати абонементи - в лютому відбудеться три таких концерти. Абонементні концерти відвідують, переважно, юні шанувальники мистецтва, і дуже добре, каже Дмитро Остапенко, що це дає змогу молодим відкривати для себе силу класичної музики не через "дротики з навушничками", а в живому сприйнятті... До речі, Національна філармонія - єдиний музичний заклад столиці, який безкоштовно проводить у київських школах лекції-концерти.

На жаль, болісним для колективу залишається питання зарубіжної гастрольної діяльності. Пропозицій, звичайно, не бракує, як і раніше, але організатори, зазвичай, зводять все до того, щоб "віддячувати" артистам лише добовими (та й то у значно менших розмірах, ніж вони визначені Кабінетом Міністрів). Про гонорари митцям, як ви розумієте, і не йдеться. "На наших талановитих, прекрасних співаків і музикантів дивляться, як на робочу силу, яку, даруйте, можна купити за харч, - говорить пан Остапенко. - Більшого приниження, здається, бути просто не може".
Юлія Косинська.
Инф. газеты "Молодь України".

Читайте також