Сенсационная находка черкасских археологов

26.01.2001, 16:50

Черкасские археологи совместно со специалистами киевского Института геологии установили возраст скелета человека, который бал найден в Тальневском районе. (укр.)

"Вік кроманьйонця - першої людини сучасного типу - становить приблизно 12 тисяч 600 років (аналізи проводилися за радіокарбоновим методом). Такий от старожил!" - повідомив начальник обласної археологічної експедиції Микола Суховий. Микола Олександрович назвав це науковою сенсацією за всю історію археологічних досліджень. Адже тільки черкаським археологам вдалося знайти на півтораметровій глибині повний скелет людини, до цього на Поділлі та в районі Десни було виявлено лише окремі фрагменти.

У той період, коли кроманьйонець ходив землями теперішньої Черкащини, тут був тундростеп. Ймовірно, це поховання не єдине. Тож цього літа черкаські археологи планують спорядити на Тальнівщину комплексну експедицію і старанно обстежити тамтешні місця - вивчити грунти, флору та фауну тих древніх часів. Не виключено, що знову знайдуть щось цікаве для сучасників.
Людмила Нікітенко. Черкаси.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також