В Украине появились новые горные селения

26.01.2001, 18:12

Постановлением Кабинета Министров Украины двенадцати населенным пунктам Ивано-Франковской и Чернивецкой областей предоставлен статус горных, что позволит их жителям получать дополнительные социальные льготы. (укр.)

Зокрема, це районні центри Долина та Надвірна, селище Вигода, села Вербовець, Люча, Пістинь Косівського та Пнів Надвірнянського районів Івано-Франківської області. До переліку гірських внесено також 5 сіл Чернівецької області: Багна, Виженка, Мигове Вижницького району, Банилів-Підгірний та Стара Красношора Сторожинецького району.

Досі в Україні статус гірських мали 604 населених пунктів Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей, в яких мешкало понад 700 тисяч чоловік. Цим громадянам, які проживають в складних природно-кліматичних умовах, відповідно до закону "Про статус гірських населених пунктів в Україні", з бюджету виплачується підвищена зарплата, пенсії та соціальна допомога, надано деякі інші пільги.

Торік до названого закону було внесено зміни, якими уточнено критерії визначення цієї категорії населених пунктів, що і дало можливість розширити їх перелік. Гірським вважається населений пункт, розташований на висоті 400 метрів і вище над рівнем моря на складному гірському рельєфі. В межах такого населеного пункту половина угідь має бути розміщена на схилах крутизною 12 градусів, а на одного жителя припадати менше 0,15 га ріллі, а при її відсутності - 0,6 га угідь. Враховуються й суворі кліматичні умови: холодна і довга зима, прохолодне коротке літо, велика кількість опадів, повені, селеві явища.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також