Правительство занялось социальными вопросами

30.01.2001, 18:56

Правительственный комитет социального и гуманитарного развития на своем заседании сегодня, 30 января, под председательством Вице-премьер-министра Украины Николая Жулинского рассмотрел ряд важных вопросов в социально-гуманитарной сфере. (укр.)

Так, учасники засідання ухвалили проект постанови, якою найближчим часом передбачається підвищити в середньому майже у 2 рази розміри посадових окладів наукових працівників бюджетних науково-дослідних установ і організацій та інших наукових установ Національної академії наук. Для інших працівників цих установ планується збільшення заробітної плати в середньому у 1,5 рази. Даний проект постанови підготовлено на виконання Указу Президента України від 10 березня 2000 року "Про додаткові заходи щодо державної підтримки Національної академії наук України" та доручення Прем'єр-міністра України від 16 січня 2001 року. На переконання Миколи Жулинського, прийняття цієї постанови на найближчому засіданні Уряду стане важливим кроком у поступовому піднесенні рівня оплати праці науковців, сприятиме збереженню кадрового потенціалу вітчизняної науки. Віце-прем'єр-міністр підкреслив, що це лише перші кроки у даному напрямі і що незабаром, виходячи з фінансових можливостей держави, передбачається збільшення посадових окладів науковців з інших академій.

Урядовий комітет схвалив також проект постанови, якою відповідно до Закону України "Про освіту" передбачено запровадження з січня 2001 року виплату педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти надбавок за вислугу років і допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки.

Серед рішень Комітету соціального характеру - проект урядової постанови "Про внесення змін до Порядку забезпечення інвалідів автомобілями". Йдеться про те, що названий документ передбачається доповнити новим розділом, який регламентує особливості оформлення та видачі інвалідам, які перебувають на обліку для отримання спеціального автотранспорту, автомобілів, одержаних як гуманітарна допомога від закордонних спонсорів. Таке запровадження додаткового механізму забезпечення інвалідів автотранспортом дасть змогу збільшити можливості держави у вирішенні цієї соціальної проблеми.

Важливою для створення безпечних умов праці в цілому по країні стане реалізація Програми розвитку виробництва засобів індивідуального захисту працюючих на 2001 - 2005 роки, проект якої також ухвалено Комітетом.

На засіданні розглянуто і схвалено 14 проектів урядових рішень. Серед них проекти постанов: "Про утворення Урядової комісії з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу"; "Про затвердження порядку провадження діяльності, пов'язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у лікувально-профілактичних закладах та установах"; "Про виділення коштів для ліквідації аварійного стану комплексу собору Святого Юра у м. Львові"; проект розпорядження "Про план дій щодо організаційного та інформаційного забезпечення пенсійної реформи" та ряд інших.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також