О молодежных центрах труда

29.01.2001, 11:26

Опыт девяти больших городов Украины в создании молодежных центров труда стал основой для разработки Типового положения о таких центрах, которое утверждено постановлением правительства. (укр.)

Необхідність створення молодіжних центрів праці як спеціалізованих державних установ зумовлена тим, що рівень безробіття серед молоді майже вдвічі вищий, ніж серед працездатного населення загалом. Головною причиною є не відсутність вакансій, а недостатня пропозиція для молоді, особливо освіченої, робочих місць, привабливих за розміром оплати, змістом та умовами праці. Тому нині служби зайнятості працевлаштовують лише 20% молодих громадян, узятих в них на облік.

На ринку праці молодь має низький попит через невеликий стаж роботи або відсутність його, необхідність пошуку першого робочого місця або навчання у позаробочий час. Разом з тим, за певної підтримки молодь здатна самостійно втілити свою ініціативу і виробничий потенціал. Важливим у цьому є своєчасна інформація про ринок праці та ефективні методи самореалізації особистості, яку будуть надавати створювані центри.

Досвід діючих молодіжних центрів праці показує, що вони активно допомагають найбільш незахищеним категоріям молоді - сиротам, інвалідам, малозабезпеченим. Центри організують студентські та учнівські трудові загони, волонтерські бригади. Маючи новітні технології та інформацію, центри підтримують розвиток молодіжного підприємництва.

Створення молодіжних центрів праці не потребує додаткових бюджетних коштів, оскільки діють вони на госпрозрахунковій основі. Роботу щодо утворення центрів координуватиме Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також