Новогодний маскарад нам, славянам, родной брат

03.01.2001, 11:13

Бал-маскарад в новогоднюю ночь, оставаясь универсальным способом встречи Нового года, не стер с лица земли традиций разных наций и народностей, которые ее населяют. (укр.)

У Фінляндії, де за адресою Фінляндія 96930, Полярне коло живе Дід Мороз (Йоулупуккі за фінським іменем), перш ніж сісти за святковий стіл, усією сім'єю йдуть у лазню. Особлива страва за вечерею - морквяна або рисова каша із секретом: туди попередньо вкидають один-єдиний мигдальний горішок. Вважають, що той, кому пощастить знайти його у своїй тарілці, стане везунчиком на цілий рік.

В Японії початок будь-якого циклу споконвічно пов'язують зі сходом Сонця. Тому вранці 1 січня мешканці міст і сіл виходять на вулицю його зустрічати. З першими сонячними променями вітають одне одного й обмінюються подарунками. Замість Діда Мороза у японців - загадковий бог Хотейошо з очима на потилиці.

На Бірмі, де Новий рік настає в найспекотнішу пору року, доброзичливість і хороші побажання демонструють, вихлюпуючи на вулиці на ближнього цеберко з водою.

У Болгарії з настанням Нового року гості збираються біля святкового столу і на три хвилини вимикають світло. Цей час охрестили "хвилинами новорічних поцілунків", таємницю яких зберігає темрява.

В Румунії до новорічної гостини печуть пироги, запікаючи в них сюрпризи: персні, дрібні монетки, фарфорові фігурки, ключі... й обов'язково - гірку перчину. Перстень дістається до великого щастя. А тим, хто приперчить собі язика, радять зберігати почуття гумору.

На Кубі перед північчю наповнюють келихи водою і під бій курантів виплескують її з вікна на вулицю - щоб наступний рік був чистим, ясним і прозорим, як ця вода.

Франція для своїх дітей під Новий рік приберігає двох дідів. Довірливі маленькі французи впевнені, що поруч з добрим Пер Ноелем ходить суворий Пер Фуеттар ("дід з різками"). Він хоч нікого й не б'є, зате уважно слідкує за їхньою поведінкою і доповідає Пер Ноелю, хто на які подарунки заслуговує.

В Італії, як відомо, не радять у новорічну річ ходити під вікнами будинків: італійці у цей час викидають старі меблі разом зі старими турботами. А італійські дітлахи очікують подарунків від своєї Снігуроньки - Ла Бефани.

Англійські ж юні леді та джентльмени мають власного Діда Мороза - Татка Крістмаса - і письмово замовляють йому різдвяні подарунки. Листи кидають у камін, щоб вони відлетіли до адресата разом із димом.
Віра Павлова.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також