Приватизация сделала все, что могла

05.01.2001, 11:27

По состоянию на 29 декабря 2000 года Фонд государственного имущества Украины (ФГИУ) перечислил в госбюджет средства от приватизации в размере 2 млрд. 73 млн. грн. Как отметили в Фонде, эти поступления превышают суммарные поступления от приватизации за все 9 лет ее проведения. (укр.)

ФДМУ відзначає, що цьому сприяло проведення приватизації за новими, більш ефективними, методами, визначеними указом Президента про прискорення приватизації і програмою приватизації на 2000-2002 рік, повідомляє УНІАН.

Згідно з програмою приватизації, ФДМУ мав забезпечити минулого року надходження на рівні 2,5 млрд. грн., згодом керівництво Фонду наполягало на реальності цифри в 2,1-2,2 млрд. грн. План надходжень виявився зірваним через конкурси, які не відбулися, із продажу пакетів акцій Харцизького трубного і Кримського содового заводів, через довготривалість тендеру на Запорізькому алюмінієвому комбінаті, а також проблеми з остаточним продажем Миколаївського глиноземного заводу.

Водночас у ФДМУ відзначають: Фонд зробив усе можливе, що можна було зробити в цей переломний рік, щоб плани стали реальністю. Те, що в бюджет країни надійшла нечувана до цього часу сума від приватизації, свідчить, що нові методи приватизації виявилися ефективнішими за попередні. Навіть у тих випадках, коли продаж пакетів акцій не приніс значних коштів у бюджет, була вирішена інша проблема приватизації - залучення ефективного власника із сучасним менеджментом і ринковими планами розвитку підприємства.

Як вважають у Фонді, показовим у минулому році стало також те, що в українську приватизацію повірили великі закордонні інвестори - голландська фірма "Дамен", швейцарський концерн "Вігор Холдінг", німецька компанія "Дикергоф". Ці фірми не тільки прийшли на наші підприємства із серйозними інвестиційними планами, але й у конкурсах вони брали участь напряму, а не через посередників. Така публічна заява про свої плани прийти на ринок України позитивно вплинула на інвестиційний імідж України.

Проте, відзначають у Фонді держмайна, у рік становлення нової приватизації не вдалося уникнути і негативних ситуацій, як наприклад, з конкурсами по Кримському содовому заводу (тендер не відбувся через відсутність заявок) і ЗАлКу. Як вважають у ФДМУ, подібних негативних моментів вдасться уникнути, якщо будуть чітко визначені пріоритети при приватизації кожного конкретного підприємства - або залучення засобів у бюджет, або пошук ефективного власника.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також