Поисковые работы продолжаются

20.11.2001, 15:00

Украинские спасатели в Сьерра-Леоне обследовали более 40 квадратных километров акватории залива, в котором потерпел катастрофу украинский геликоптер МИ-8МТ. (укр.)

Комісія Міністерства оборони України на чолі з начальником інспекції безпеки польотів авіації Збройних Сил - заступником Головного інспектора МО України генерал-майором Юрієм Барашкіним продовжує роботу з встановлення причин та обставин катастрофи вертольоту Мі-8МТ зі складу українського миротворчого контингенту місії ООН в Сьєрра-Леоне.

11 листопада комісія розпочала роботу. Одразу було налагоджено контакт і встановлено взаємодію з місцевою авіаційною адміністрацією та місією ООН. Українській стороні для подальшого дослідження було передано всі уламки та фрагменти корпусу Мі-8МТ, які було вилучено з води пошуково-рятувальними службами Сьєрра-Леоне та місії ООН в цій країні.

Пошукові роботи виконуються щоденно і тривають повний світовий день з 6:00 до 19:00. До них залучено групу водолазів із дивізіону рятувальних суден ВМС Збройних Сил України у складі 5 чоловік, 2 катерів та 2 автомобілів місії ООН. Із суден за допомогою гідролокатора бокового огляду ретельно обстежується район затоки, де зазнав катастрофу гелікоптер. У разі виявлення на грунті об'єктів, що можуть бути класифіковані, як фрагменти вертольоту, виконується занурювання групи водолазів для ідентифікації цих предметів.

З 11 до 19 листопада за допомогою гідролокатора обстежено понад 40 квадратних кілометрів акваторії затоки, виконано 28 занурювань на глибини до 20 метрів. Всього водолази провели під водою понад 13 годин. Крім того, виконується комплекс спеціальних заходів. Зокрема, льотна та технічна підкомісії продовжують вивчення матеріалів об'єктивного контролю та відповідної документації, здійснюється тралення в акваторії ймовірної трагедії, за допомогою 130 українських миротворців було ретельно обстежено берегову смугу затоки.

Хід пошукових робіт ускладнюється тими обставинами, що географія дна у районі трагедії відмінна від тих даних, що нанесені на англійських мапах, глибини пошуку сягають понад 20 метрів, а на грунті знаходиться багато затоплених суден, кузовів автомобілів та іншого сміття. Крім того, дуже сильні приливно-відливні явища, інтенсивно замулюють придонні об'єкти.

Станом на 19 листопада доля членів екіпажа бортового перекладача вертолітної ланки капітана Сергія Аюшева та бортового авіаційного техніка вертольоту старшого лейтенанта Андрія Кулікова поки невідома. Комісією розглядаються і вивчаються всі можливі причини, що могли призвести до трагедії. Розслідування та пошукові роботи тривають.
Инф. Министерства обороны Украины.

Читайте також