Поиски продолжаются

27.11.2001, 18:35

Найдены бортовые самописцы геликоптера МИ-8МТ, который потерпел катастрофу в Сьерра-Леоне. (укр.)

Комісією Міністерства оборони України, що розслідує причину катастрофи гелікоптера Мі-8МТ у Сьєрра-Леоне, знайдено основні фрагменти вертольоту. За допомогою локатора бокового огляду групою інструментального контролю дна на відстані 700 метрів від берега і глибині 20 метрів було виявлено груповий об'єкт у складі 4-х елементів. Після занурювання водолазів, знайдені предмети було ідентифіковано як уламки українського вертольоту Мі-8МТ з бортовим номером УН-130. Найбільш великі за розміром елементи було зв'язано канатом, а на місці їх знаходження встановлено буй.

Станом на 27 листопада піднято на поверхню і доставлено для огляду і дослідження основні елементи конструкції гелікоптера. Зокрема, один із двигунів, два бортові самописці, хвостова балка, шасі, фрагменти кабіни пілотів і пасажирського салону. Вони зберігаються у спеціальному приміщенні в таборі 20-го окремого вертолітного загону (ОВЗ) м. Хейстінг.

Тіла членів екіпажа - бортового перекладача вертолітної ланки капітана Сергія Аюшева та бортового авіаційного техніка вертольоту старшого лейтенанта Андрія Кулікова не знайдено.

Технічною підкомісією здійснено викладення піднятих на поверхню систем і фрагментів вертольоту з метою аналізу їх стану та вивчення всіх можливих технічних версій катастрофи. Проведено попереднє обстеження бортових самописців. У зв'язку із тривалим перебуванням в солоній воді на їх корпусах утворився окісний шар. Тому обробка інформації, що зафіксована приборами, на місці неможлива. Прийнято рішення доставити самописці в Україну та дослідити зміст плівок за допомогою вітчизняних наукових установ.

В районі трагедії організовано охорону силами 20-го ОВЗ та місії ООН у Сьєрра-Леоне. Збільшено інтенсивність пошуків решти фрагментів гелікоптера та тіл загиблих. Зокрема, водолазами виконується до 10-11 занурювань на добу. Пошукові роботи і розслідування тривають.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також