В октябре инфляция в Украине составила 0,2%

08.11.2001, 13:12

На протяжении января-октября 2001 года в Украине инфляция была ниже прогнозируемого уровня и составила 103,9%, что значительно ниже, чем в прошлом году (123,3%). (укр.)

Суттєве нарощування випуску продукції в промислових галузях, орієнтованих на споживчий попит, збільшення обсягів сільськогосподарського виробництва в результаті прискорення структурних реформ в аграрному секторі, здешевлення кредитних ресурсів для виробників, зниження рівня бартерних операцій сприяли значному уповільненню інфляційних процесів.

Вжиті на виконання рішень Президента України спільні організаційні заходи Національного банку та уряду України забезпечили надійну керованість грошово-валютної системи. Збережено стабільність валютного курсу гривні при зменшенні приросту споживчих цін в 6 разів проти торішнього рівня.

Значне зниження рівня інфляції в поточному році не тільки формує умови подальшого економічного зростання, а й забезпечує реалізацію проголошених у Посланні Президента України завдань щодо піднесення життєвого рівня населення. Приріст реальних доходів населення у січні-вересні поточного року перевищив 6%.

Загальний рівень інфляції в основному визначає зростання цін на продовольчі товари, які становлять майже 2/3 в структурі споживання населення.

В той же час, в поточному році вдалося уникнути значних коливань цін на продовольчому ринку, які у жовтні зросли лише на 0,1%, з початку року - на 4,6%. Протягом 7 останніх місяців триває зниження цін на цукор, хліб і хлібобулочні вироби, крупи, бобові.

Ціни на непродовольчі товари в жовтні залишились незмінними, а з початку року зросли на 0,6%.

Поряд із уповільненим ростом споживчих цін в поточному році відзначено і суттєве гальмування росту оптових цін виробників.

Ціни виробників у січні-жовтні 2001 року зросли на 0,7%, що майже в 24 рази нижче, ніж торік. В жовтні відзначено зниження цін виробників на 0,7%.

Темпи приросту цін виробників в 5,6 раза нижче темпів інфляції, що обмежує накопичення інфляційного потенціалу на споживчому ринку.

Суттєве обмеження росту цін разом з прогнозованою стабільністю валютного курсу гривні залишається однією з визначальних умов сталого розвитку економіки та подальшого збільшення доходів населення.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також