Темпы инфляции в Украине - они из самых низких в СНГ

10.12.2001, 15:40

На протяжении января-ноября 2001 года инфляция составила 104,5%, что значительно ниже прогнозируемого уровня и прошлогоднего показателя за такой же период (123,8%). В ноябре этот показатель вырос на 0,5%. (укр.)

Значному уповільненню інфляційних процесів сприяло розширення пропозиції споживчих товарів, досягнуте, зокрема, завдяки суттєвому нарощуванню випуску продукції в промислових галузях, орієнтованих на споживчий попит, збільшенню обсягів сільськогосподарського виробництва в результаті прискорення структурних реформ в аграрному секторі, здешевленню кредитних ресурсів для виробників, зниженню рівня бартерних операцій.

Вжиті на виконання рішень Президента України спільні організаційні заходи Національного банку та уряду України забезпечили надійну керованість грошово-валютної системи. Збережено стабільність валютного курсу гривні при зменшенні приросту споживчих цін в 5 разів проти торішнього рівня.

Подальшому посиленню контролю за зростанням споживчих цін сприятимуть заходи, що визначені у Розпорядженні Президента України "Про вдосконалення спостережень за цінами і тарифами" від 19 листопада 2001 року.

Значне зниження рівня інфляції в поточному році не тільки формує умови подальшого економічного зростання, а й забезпечує реалізацію проголошених у Посланні Президента України завдань щодо піднесення життєвого рівня населення. Приріст реальних доходів населення у січні-жовтні поточного року наблизився до 8%.

Загальний рівень інфляції в основному визначає зростання цін на продовольчі товари, які становлять майже 2/3 в структурі споживання населення.

В той же час, в поточному році вдалося уникнути значних коливань цін на продовольчому ринку, які у листопаді зросли лише на 0,6%, з початку року - на 5,2%. Протягом 8 останніх місяців триває зниження цін на цукор, хліб і хлібобулочні вироби, крупи, бобові.

Ціни на непродовольчі товари в листопаді знизились на 0,1%, а з початку року зросли на 0,5%. Найбільше зниження цін зафіксоване на бензин - на 5,6%.

Поряд із уповільненим ростом споживчих цін в поточному році відзначено і суттєве гальмування росту оптових цін виробників.

Ціни виробників у січні-листопаді 2001 року зросли на 1,4%, що майже в 13 разів нижче, ніж торік. В листопаді відзначено підвищення цін виробників на 0,7%.

Темпи приросту цін виробників в 3 рази нижчі темпів інфляції, що обмежує накопичення інфляційного потенціалу на споживчому ринку.

Суттєве обмеження росту цін разом з прогнозованою стабільністю валютного курсу гривні залишається однією з визначальних умов сталого розвитку економіки та подальшого збільшення доходів населення.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також