В последнее время диалог между Украиной и Марокко стал более динамичный

25.12.2001, 11:58

Об этом заявил Министр иностранных дел Украины Анатолий Зленко, который находится с первым в истории украино-марокканских отношений официальным визитом в Королевстве Марокко, во время переговоров со своим марокканским коллегой Мохаммедом Бенаиссом. (укр.)

В ході обговорення сучасного стану політичного діалогу, економічної та гуманітарної співпраці, особлива увага була приділена аналізу взаємодії у сферах морського рибальства, розробки та видобутку корисних копалин, енергетики, транспортної та портової інфраструктури, туризму. Під час переговорів відбувся обмін думками щодо актуальних міжнародних питань, зокрема, проблематики близькосхідного врегулювання. М. Бенаїсса високо оцінив готовність Києва надавати свої "добрі послуги" з метою встановлення миру в Близькосхідному регіоні. Переговори між А. Зленком і М. Бенаїссою завершилися підписанням Міжурядової торгівельної угоди та Угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій, а також обговоренням питання зміцнення договірно-правової бази двосторонніх відносин.

Міністр закордонних справ А. Зленко також зустрівся з Прем'єр-міністром Королівства Марокко А. Ель Юсуффі. На зустрічі була досягнута домовленість про те, що українська й марокканська сторони створять двосторонній механізм співпраці - Спільну міжурядову комісію з питань торговельно-економічного, науково-технічного і культурного співробітництва, перше засідання якої має відбутися наступного року. Під час переговорів Міністра закордонних справ України з Прем'єр-міністром Марокко, за участю представників українських ділових кіл, було обговорено широкий спектр питань економічного, політичного та гуманітарного україно-марокканських взаємин. Особливу увагу під час переговорів було приділено питанню співробітництва у сфері поставок марокканських фосфатів в Україну, розвитку морського рибальства, машинобудування та енергетики.

Крім того, А. Зленко провів зустріч з Головами двох Палат Парламенту Королівства Марокко, під час якої співрозмовники обговорили стан та перспективи розвитку двосторонніх відносин, зокрема, у сфері міжпарламентського співробітництва. Відбувся обмін думками щодо ходу передвиборчої кампанії в Україні та Марокко (в Королівстві вибори до Парламенту відбудуться восени 2002 року). Було домовлено інтенсифікувати взаємні зусилля, спрямовані на прискорений розгляд та ухвалення документів, що складають договірно-правову базу двосторонніх відносин.
По материалам пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також