Проблема долгов должна решаться справедливо

08.12.2001, 13:21

На заседании Межведомственной комиссии по вопросам самоуправления при Кабинете Министров Украины председатели областных, Киевского и Севастопольского местных советов, руководители органов местного самоуправления приняли Обращение к Президенту Украины, в котором выражается обеспокоенность состоянием дел в жилищно-коммунальном хозяйстве страны. (укр.)

Відомо, що комунальна галузь працює в умовах високого зносу основних фондів, незадовільного стану інженерних комунікацій, неповного відшкодування вартості житлово-комунальних послуг внаслідок низької платоспроможності населення. Однак уряду, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування вдалося вчасно підготувати житлове господарство до роботи в осінньо-зимовий період, довести рівень оплати послуг майже до 90%, забезпечити чітке функціонування системи субсидіювання малозабезпечених громадян.

В той же час Верховна Рада України 29 листопада без урахування реальної ситуації, що склалася в галузі, приймає Закон про списання боргів населення за житлово-комунальні послуги. Таким чином порушена соціальна справедливість стосовно тих громадян, які своєчасно, незважаючи на матеріальні труднощі, оплачували житлово-комунальні послуги.

Проблема боргів повинна розв'язуватись не шляхом механічного списання, а з урахуванням фактичних можливостей та інтересів населення і підприємств житлово-комунального господарства. Запровадження механізму необгрунтованого погашення боргів може призвести до повного припинення оплати спожитих послуг та зруйнування системи життєзабезпечення населених пунктів. Так, вже сьогодні ряд комунальних підприємств в регіонах через значну заборгованість відключено від енергопостачання.

Учасники засідання Міжвідомчої комісії з питань місцевого самоврядування звернулися до Президента країни Леоніда Кучми з проханням застосувати право вето до прийнятого парламентом Закону України "Про списання та реструктуризацію боргів населення за квартирну плату, комунальні послуги, спожиті побутовий газ та електроенергію".
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також