Итоги работы банковской системы Украины за 2000 год

14.02.2001, 11:45

Премьер-министр Украины Виктор Ющенко 13 февраля на расширенном совещании руководителей Национального банка и председателей правления коммерческих банков Украины высказал мнение, что в 2001 году банковская система страны будет играть еще большую роль в обеспечении долгосрочного роста экономики. (укр.)

Прем'єр-міністр відзначив, що у 2000 році вперше за роки незалежності було перевиконано дохідну частину Державного бюджету на 5%, а зведеного - на 14,5%. Профіцит Державного бюджету за 2000 рік становив 917 млн. гривень, тоді як у 1999 році Україна мала бюджетний дефіцит в 1 млрд. 965 млн. гривень. Це сталося завдяки неухильному виконанню бездефіцитного бюджету, а також рішучій відмові від взаємозаліків та інших сурогатних методів розрахунків, які торік склали лише 2% проти 40% у 1999 році.

У валютній політиці були створені прозорі умови для вільного курсоутворення, лібералізовано доступ до банківських кредитів. Стабільність курсу гривні протягом року підтримувалась економічними методами. Перехід на розрахунки виключно коштами збільшив їх надходження у реальну економіку, завдяки чому були знижені майже вдвічі середні відсоткові ставки за кредитні ресурси, залучені у виробництво. Загальний приріст вкладів в комерційні банки України, і, зокрема, коштів населення, за минулий рік склав 54%, або 6,58 млрд. гривень.

Особливо значущий вплив банківська система справила на аграрний сектор економіки. Торік замість колишніх прямих державних вкладень в аграрну галузь вперше було застосовано 50-відсоткову компенсацію селянами ставки за узяті ними комерційні кредити. Це дало змогу селянським господарствам, заготівельним і переробним підприємствам рішуче перейти на ринкові засади. Вони цілком успішно виростили й переробили урожай і, що найголовніше, вчасно розрахувалися за взяті кредити. Лише за минулий рік аграрна галузь України зменшила збитки в десять разів. У той же час, селянські господарства разом з харчовою і переробною промисловістю сплатили державі понад 4 млрд. гривень податку, тоді як у 1999 році - лише 1 млрд. 24 млн. гривень.

Таким чином, банки вперше належним чином виконали свою роль фінансового посередника у ринковій економіці України, сприяли ефективному переміщенню капіталу між регіонами та галузями.

Саме завдяки цим внутрішнім інвестиціям Уряду вдалося в минулому році повністю профінансувати видатки на соціальні потреби. З початку 2000 року на 47% було скорочено заборгованості минулих років із зарплати, пенсій, стипендій та інших допомог.

Проте стан справ у банківській сфері ще далекий від бажаного. Ще зберігається тенденція до зниження прибутковості комерційних банків. Щоб підвищити їх фінансову надійність і стабільність, Національним банком розроблено проект Комплексної програми розвитку банківської системи. Цей документ схвально оцінили представники комерційних банків.

Учасники наради обговорили також заходи щодо приведення нормативно-правових актів Національного банку у відповідність до нової редакції Закону України "Про банки і банківську діяльність".
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також