Укрэксимбанк наращивает объемы кредитных вложений

20.02.2001, 10:13

Приоритетными направлениями кредитных вложений для банка остаются проекты по развитию машиностроения, сельского хозяйства и топливно-энергетического комплекса. (укр.)

У 2000 році обсяги кредитних вкладень Укрексімбанку збільшилися на 50% та в гривневому еквіваленті станом на 1 січня цього року склали 1234,7 млн. грн. За цей час установи Укрексімбанку надали кредитів у національній валюті на загальну суму 164,7 млн. грн. та в іноземній валюті (з урахуванням кредитів, наданих у рамках Програми кредитного обслуговування малих і середніх приватних підприємств та Проекту розвитку експорту) на загальну суму $40,2 млн. Збільшення заборгованості за кредитами відбулося насамперед за рахунок фінансування інвестиційних проектів підприємств-клієнтів банку: ЗАТ "Кримавтогаз" (Ялта), ВАТ "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" (Кривий Ріг), ВАТ "Корюківська фабрика технічних паперів" (Чернігів), ДАТ "Магістральний нафтопровід "Дружба" (Львів), АТЗТ "Іллічівський морський торговий порт" (Одеса), ДП "Українське Дунайське пароплавство" (Ізмаїл), СП "Тикаферлюкс" (Івано-Франківськ) та інших.

У минулому році Укрексімбанк значно збільшив обсяги кредитних вкладень у сільське господарство та переробну галузь. Заборгованість за кредитами, виданими безпосередньо сільгоспвиробникам, а також підприємствам переробної промисловості, а також заборгованість з матеріально-технічного забезпечення АПК і трейдерам станом на 1 січня 2001 року становить майже 280 млн. грн. Усі кредити, видані банком протягом минулого року, погашені своєчасно. У поточному році для фінансування потреб сільгоспвиробників та підприємств, що здійснюють переробку сільгосппродукції, її експорт та постачання паливно-мастильних матеріалів, передбачається відкрити кредитні лінії на загальну суму 150 млн. грн. Серед позичальників банку - ТОВ "Укрросгазбуд", ТОВ "Інтеррибпром", СП "Нібулон", ЗАТ "Агроюмекс", ЗАТ "Кварта" та інші.

За програмою комплексного кредитного обслуговування малих та середніх підприємств, ресурсною основою якої є кредитна лінія КфВ, у минулому році відкрито фінансування за трьома проектами вітчизняних підприємств на загальну суму 1,2 млн. німецьких марок. Усього за програмою відкрито 15 кредитних ліній на загальну суму 7,1 млн. німецьких марок.

З початку реалізації Проекту розвитку експорту (серпень 1997 року) підписано 25 кредитних угод, з яких 8 фінансуються за рахунок повторного використання коштів Світового банку. Загальна сума укладених кредитних угод складає понад $54 млн., у тому числі $18 млн. за 12 кредитними угодами, прийнятими до фінансування у 2000 році. Передбачається, що в 2001 році до участі у Проекті розвитку експорту будуть залучені підприємства чорної та кольорової металургії, легкої та харчової промисловості, міжнародних автомобільних перевезень.

У 2001 році пріоритетними для кредитування будуть проекти, надані підприємствами машинобудування, фармацевтики, сільського господарства, кабельної промисловості, паливно-енергетичного комплексу. У цьому році банк також планує розпочати кредитування фізичних осіб.

ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" входить до групи найбільших банків України. Станом на 1 січня 2001 року статутний фонд банку становить 108 млн. грн., капітал - 280,8 млн. грн. Регіональна мережа банку налічує 24 філії, 32 безбалансових відділення та 1 представництво.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також