Не все сбежавшие возвращены в колонию

14.02.2001, 18:46

На свободе пока остаются 14 несовершеннолетних преступников, сбежавших из Мариупольской воспитательной колонии (Донецкая область). (укр.)

Маріупольська виховна колонія призначена для утримання неповнолітніх осіб віком від 16 до 18 років, засуджених за тяжкі злочини, у тому числі неодноразово. Станом на 12 лютого поточного року у колонії утримувалось 430 чоловік.

12 лютого 2001 року о 20 годині під час проведення в колонії контрольної перевірки четверо неповнолітніх, засуджених до тривалих термінів позбавлення волі (від 3 до 6 років), створили конфліктну ситуацію, за що були поміщені до дисциплінарного ізолятора. Деякі засуджені, висловлюючи незгоду з цим, спробували підбурити інших здійснити тиск на адміністрацію колонії з метою визволення порушників.

Більшість засуджених ці дії не підтримала, але група правопорушників у кількості близько 60 осіб о 21 годині 50 хвилин вийшла із гуртожитку і проникла до приміщення дисциплінарного ізолятора. Незважаючи на звернення керівництва колонії припинити хуліганські дії, засуджені вдалися до побиття віконних шибок та спроб підпалу службових приміщень. З метою заволодіння зброєю вони намагалися вдертися до приміщення для її зберігання. При припиненні їх протиправних дій працівниками колонії згідно діючого законодавства була застосована табельна зброя. При цьому двоє засуджених дістали незначні поранення.

Зважаючи на те, що при втечі неповнолітніх засуджених згідно діючого законодавства застосування зброї не допускається, 35 правопорушників подолали лінію охорони.

Основна частина засуджених повернута до колонії. У розшуку знаходиться 14 чоловік.

Вжитими заходами протиправні дії засуджених припинені, обстановка в колонії стабілізована. Установа працює згідно розпорядку дня. Проводяться розшукові заходи щодо затримання втікачів. Стан здоров'я поранених засуджених задовільний.

По вказаному факту прокуратурою і Державним департаментом України з питань виконання покарань проводиться розслідування.
По материалам пресс-релиза Государственного департамента Украины по вопросам исполнения наказаний.

Читайте також