Карстовый меч над Шклом

21.02.2001, 16:09

20 тысяч куб. метров грунта необходимо засыпать в карстовый провал, который образовался на протяжении минувшей недели на территории военного санатория "Шкло" на Львовщине. Земля на этом участке просела на глубину до 25 метров, "дырка" достигла размеров 30 на 95 метров. (укр.)

Кожного дня в провалля засипали мергелеву глину, грунт. Адже загроза потрапляння води з річки Шкло в карст надто висока. Ліквідаційні роботи проводять силами Яворівської райдержадміністрації та державного гірничо-хімічного підприємства "Сірка".

Взагалі на цій території за останні кілька років карстопровальні явища активізувалися. Даються взнаки роботи на сірчаному кар'єрі, без ліквідації якого припинити процес просто неможливо. Фінансуються лише так звані обов'язкові роботи, щоб не допустити екологічної катастрофи. Під "карстовим мечем" постійно знаходяться села Шкло, Молошковичі, Бердихів, Старичі, Воля Старицька, Підлуби та інші. Упродовж останніх п'яти років навколо Шкла виявлено понад чотири десятки великих та малих карстових проваль, які, на щастя, поки що не призвели до летальних випадків і людських жертв. Однак тріщини на окремих будинках вже нагадують про можливу екологічну катастрофу та небезпеку для життя людей. Та й річки Сян та Вісла, що протікають територією Республіки Польща, не гарантовані від забруднення сірководними масами.

На цей рік у Держбюджеті заплановано виділити на відповідні рятувальні роботи на підприємствах роздільської та яворівської "Сірки", на стебницькому гірничо-хімічному підприємстві "Полімінерал" 9 мільйонів гривень.

Як врятувати територію від забруднення та всіх інших непередбачуваних наслідків, які можуть виникнути, питання фінансове: або ж утворити тут озеро, організувавши відпочинкову зону, і витратити сотні тисяч гривень, або пустити в кар'єр річкові води, які з часом очистять його від шкідливої концентрації сірки. В будь-якому випадку "забувати" про карстопровальні явища не можна. Втім, природа нагадає людині про її минулу діяльність.
Юрій Сумик.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також