К небу наперегонки

27.02.2001, 11:06

Украинские ученые досрочно начали разрабатывать новую национальную космическую программу на 2002-2006 годы. (укр.)

Причому в Національному космічному агентстві України кажуть, що новий план дій нашої держави у космосі має з'явитися на світ дуже швидко, щоб надійти до Верховної Ради уже в цьому році.

Попри те, що виконання чинної національної космічної програми розраховане до 2003 року, вже нині, на думку керівництва НКАУ, конче потрібна нова. Бо останнім часом відбулись значні загальносвітові структурні зміни у космічній діяльності, з'явились нові пріоритети розвитку, а різке скорочення військових замовлень призвело до комерціалізації космосу, перетворивши його на звичайну галузь економіки. Окрім того, стверджують українські фахівці, після ухвалення у 1998 році попередньої програми "занадто обнадійливі економічні прогнози не справдились". До того ж Росія прийняла нову Федеральну космічну програму на рік раніше, а США і "Єврокосмос" саме розпочали формування своїх відповідних документів.

Питання розробки національної космічної програми обговорювались у 23 лютого на засіданні науково-технічної ради за участю керівників провідних підприємств та установ космічної галузі, яке відбулось у Національному космічному агентстві. До речі, на засіданні була схвалена пропозиція НКАУ про проведення всеукраїнського конкурсу на кращу науково-технічну ідею, яка буде врахована при формуванні національної космічної програми. Так що якщо маєте свої думки, приєднуйтеся!
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також