Впервые энергосбережение будет финансироваться из бюджета

21.03.2001, 16:06

25,4 млн. гривен, впервые выделенных в Государственном бюджете 2001 года на финансирование энергосберегающих проектов, окупятся практически уже в этом году. А проекты, которые будут финансироваться из Госбюджета, будут отобраны на конкурсной основе межведомственной группой в соответствии с порядком, утвержденным постановлением правительства. (укр.)

Нині на розгляд групи подано 150 пропозицій загальною вартістю понад 100 млн. гривень. Зокрема, це проект щодо обладнання насосних станцій Держводгоспу тарифними електролічильниками. Завдяки цьому станції, яким тільки цього року треба подати у магістральні та інші зрошувальні канали понад 2 млрд. кубометрів води, зможуть працювати вночі за значно дешевшим тарифом. У виграші буде й уся енергосистема країни, на яку зменшиться денне навантаження. Окупність даного проекту - 2,5 місяця.

Надто важливим є й проект енергозбереження для Яворівського підприємства "Сірка" на Львівщині, регіон якого оголошено зоною екологічного лиха. Тут також буде отримано багатосторонній ефект як в економії енергоресурсів, так і в екології. Більшість з поданих проектів окупляться в термін до одного року.

Для України, яка забезпечується власними енергоресурсами лише на 50%, енергозбереження є одним з найважливіших шляхів до оздоровлення економіки. Адже нинішні застарілі та затратні виробництва витрачають енергії на випуск основних видів продукції в 1,5-3,5 більше, ніж розвинені країни.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також