Премьер-министр встретился с парламентским большинством

24.03.2001, 10:34

Премьер-министр Украины Виктор Ющенко провел встречу 23 марта в Верховной Раде Украины с представителями фракций парламентского большинства. (укр.)

На зустрічі йшлося про формування політичної угоди між урядом та парламентом, про підтримку уряду у проведенні економічних реформ та солідарну відповідальність двох гілок влади.

Виступаючи на початку цієї зустрічі, Віктор Ющенко висловив задоволення "пройденим етапом консультацій". "Ми стояли і стоїмо на тому, - зазначив Прем'єр, - що формування засад більшості у парламенті - це одна з обов'язкових умов нормальної роботи уряду". Він повідомив, що попередньо проект угоди обговорювався на засіданні уряду 22 березня. Зазначалося при цьому, що в переговорах "відчутний прогрес у розумінні ряду ключових політичних і процедурних моментів". Подальші переговори дадуть змогу "розширити механізми і інструментарії" спільної роботи, особливо в корінних питаннях економічного, політичного та соціального життя в Україні.

Нині ведеться пошук ефективних форм консолідованої відповідальності Кабінету Міністрів і парламентської більшості - стосовно реалізації пакету реформ. Уряд також готовий до більш активної ролі у проведенні відповідних економічних і юридичних експертиз законодавчих актів, які виносяться на розгляд парламенту. Сьогодні "ми є свідками того, що ряд законопроектів у першому та другому читанні є повною протилежністю до заявленої політики співпраці". Як приклад, Прем'єр назвав рішення про вклади населення. Це "тупикове" рішення в тій редакції, в якій воно прийняте", сказав він. Те ж стосується пенсійної, страхової версій. Це не та позиція, на якій стоїть уряд. Ми цю позицію ніколи не будемо підтримувати, тому що за нею - безвідповідальність. Варто, на наш погляд, продумати такий механізм нашої співпраці у частині підготовки законопроектів, який би не формував потім проблеми, підкреслив Віктор Ющенко.

Важливим також є питання щодо перспектив роботи уряду на цей рік, або до парламентських виборів. Це має значення тоді, коли з протилежного боку є відчуття того, що уряд володіє певним мандатом. Якщо ж цього мандату немає, то про все це можна говорити, але водночас існує ймовірність, що це не має сенсу або цей сенс значно мінімізований, зазначив Віктор Ющенко. Тобто фактор часу - це також одна з підстав, яка, на думку Прем'єра, повинна наповнювати певним конструктивом цей документ.

Віктор Ющенко наголосив також, що без "включення" Президента до процесу прийняття угоди не "матимемо того фону, який забезпечить успіх цьому документу і самій співпраці", адже очевидним є факт, що для працездатності більшості у минулому і майбутньому - колосально важливу роль відігравав інститут президентської влади.

Відповідаючи на запитання депутатів, Віктор Ющенко заявив, що завдання політичної угоди, яка формується між урядом та парламентом, - дати перспективу діючому уряду на 12 місяців роботи, тобто до парламентських виборів. Це один з елементів логіки угоди.

Прем'єр-міністр дав доручення Юрію Єханурову як співголові робочої групи по створенню політичної угоди між урядом і парламентом "зібрати всі пропозиції, які виходять від фракцій", щоб ретельно над ними попрацювати.

"Я не прийшов до вас просити про своє існування як керівника уряду, - підкреслив Віктор Ющенко на завершення зустрічі. - Я цього ніколи не буду робити. Я не прийшов просити за уряд. Я прошу вас визначитись. М'яч на вашій стороні. Уряд не може бути предметом вашого розбрату. Або міняйте уряд, або міняйте ті "кути зору", які заважають вам об'єднуватись". Домінанта повинна бути одна: політична відповідальність. З огляду на це, і треба формувати документ.

Щодо коаліційного уряду, про який говорять деякі члени більшості, Прем'єр зазначив, що коли існуватиме консолідована більшість, і коли вона буде створена за коаліційними принципами, не поставатиме такого питання. В. Ющенко ще раз підтвердив, що не сприймає ультимативних вимог щодо створення коаліційного уряду. Цю вимогу треба адресувати більшості, заявив Віктор Ющенко. "Не я формуватиму коаліційний уряд, - заявив він. Цей уряд формуватиме більшість, але для цього у неї має бути "мандат якості", тобто сама політична коаліція". Без формалізованої більшості на політичних чи на інших засадах - існування уряду не є ефективним, уточнив Прем'єр.

"Я поділяю ту логіку, що прийняття політичної угоди - це найкраще підтвердження того, що більшість відбулася, що більшість функціонує. Тому ми готові в уряді зробити максимум, аби "нафаршувати" політичну угоду всім тим, що веде до зміцнення політичної більшості".

"Якщо ж ви вважаєте, що політичної більшості немає і її не потрібно, це теж відповідь", - підкреслив Прем'єр. - Щоб у нас не створилося враження, що уряд б'ється, як риба об лід, і намагається щось зліпити. Це категорично не так. Ми хочемо бачити цей процес, як кореспондентську пару - дві інституції відчувають свою відповідальність, починаючи від консолідованої відповідальності за елементи тієї чи іншої політики і закінчуючи політичною відповідальністю".

Що стосується кадрової політики, то, на думку Віктора Ющенка, такі питання можуть існувати як інструмент досягнення мети. Але, на переконання Прем'єра, це не є предметом торгу. Віктор Ющенко висловив сподівання, що робота по формуванню угоди іде "в наближенні інтересів", що є запорукою формування більш глибокого і відповідального документу.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також