Открытие Центра дистанционного обучения

31.03.2001, 12:42

30 марта в Национальном техническом университете Киевский политехнический институт состоялось открытие Украинского Центра дистанционного обучения. (укр.)

Віктор Ющенко, який взяв участь в урочистому відкритті Українського Центру дистанційної освіти, назвав цю подію знаковою для нашої вищої освіти. Адже дистанційна освіта значно розширює доступ до знань за європейськими стандартами учнів і студентів з регіонів, які раніше не могли ефективно включитися в національну освіту. Уряд зацікавлений в тому, щоб такий сучасний тип навчання був впроваджений і в інших системах. Прем'єр-міністр привітав професорський та викладацький склад університету, зазначивши, що Уряд підтримуватиме тих, хто розробив і впроваджує цю систему.

Міністр освіти Василь Кремень, повідомив, що Центр має 5 філій - у Дніпропетровську, Донецьку, Харкові, Львові, та Одесі. Згодом всі вузи України, підключившись до цього Центру, зможуть надавати освітні послуги. А сьогодні зроблено один із таких важливих кроків до захисту національного освітнього простору, зазначив Василь Кремень. Із створенням Центру закладено можливість конкурентноспроможної діяльності вищих навчальних закладів України щодо цивілізованого "вторгнення" на освітні ринки інших країн.

Дистанційне вище навчання, є одним із напрямків модернізації освіти в нашій країні. Згодом цю схему буде поширено на інші типи навчального процесу, зокрема, на підвищення кваліфікації вчителів, на освіту школярів. Комп'ютерна база Центру, формуючи ті чи інші програмні матеріали, дасть можливість будь-якій школі знайомитися із цими матеріалами. Також комп'ютерні технології дають можливість індивідуального запиту студентом тих чи інших матеріалів, спілкування з викладачем, оцінки і контролю за знаннями.

Надто важливим є питання комп'ютеризації сільських шкіл. Наприклад, минулого року, як повідомив Василь Кремень, було направлено більше 1000 комп'ютерів в сільські школи. Цього ж року планується у кожній області обладнати як мінімум 10-11 комп'ютерних класів із підключенням до системи Інтернет.

Специфіка дистанційної освіти, зауважив Міністр, потребує розробки спеціальної законодавчої бази. Тому в проекті Закону про вищу освіту, який готується до другого читання в Верховній Раді, дистанційна освіта виокремлена як самостійна.

На розгляд Урядового комітету з питань соціального та гуманітарного розвитку готується Програма інформатизації загальноосвітніх навчальних закладів, комп'ютеризації сільських шкіл на 2001-2003 роки. Серед заходів передбачено: на кожну область комп'ютеризація 12 шкіл протягом трьох років, обладнання 2288 комп'ютерних комплексів та підключення до системи Інтернет 2904 шкіл.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також