Аутовакцина побеждает рак

11.04.2001, 11:20

Закончились клинические испытания новой вакцины против рака, созданной в Украине. (укр.)

На створення цієї унікальної вакцини вчені Київського інституту онкології імені Кавецького витратили тридцять років і вважають вакцину найсучаснішим методом лікування онкологічних захворювань.

Основною відмінністю нової вакцини є те, що її виготовляють з ракових клітин хворих. Саме це, за словами лікарів, і є революцією у лікуванні донедавна невиліковної хвороби. При застосуванні вакцини, за словами фахівців, не виявлено побічних ефектів і на відміну від хіміотерапії та опромінювання, вона не забруднює організм людини продуктами розпаду, адже має з організмом хворого однакову клітинну структуру. Тому вчені і назвали її аутовакциною.

Лікарі запевняють, що після використання аутовакцини тривалість життя хворих значно подовшала, а кількість рецидивів зменшилася. На виготовлення вакцини для одного пацієнта витрачається кілька днів, але істотним недоліком аутовакцини є те, що виготовляють вакцину поки що виключно тільки в Києві, в інституті імені Кавецького. В інших обласних центрах країни виготовляти її не мають можливості, зважаючи на брак коштів. На облаштування однієї лабораторії, де могли б виготовляти вакцину, потрібно близько $30 тисяч, але таких грошей ні в місцевих бюджетах, ні в бюджеті Міністерства охорони здоров'я немає. Тому хворі на рак продовжують лікуватися іншими методами, хоча використання аутовакцини, за словами лікарів, є ефективніше, корисніше і у десятки разів дешевше. По це повідомляє ТСН каналу 1+1.

Читайте також