В Украине заложена основа урожая 2001 года

20.04.2001, 14:51

По оперативным данным на 19 апреля, крестьяне практически завершили подкормку посевов озимых, которые занимают 6,7 млн. га. (укр.)

Не варто, мабуть, порівнювати нинішні обсяги цих робіт з минулорічними, коли було підживлено менше половини посівів. Адже йдеться, перш за все, про якісні зміни. Хлібороби, безперечно, врахували торішній досвід, коли вони втратили не менше 5 млн. тонн зерна лише тому, що тільки третина площ була засіяна підготовленим, протруєним насінням, а добрива при цьому вносилися лише на чверті площ. Нині для сівби на 90% було використане вітчизняне насіння. А тільки його генетичний потенціал дає можливість збільшити урожайність зернових на 5-6 ц з гектара без застосування добрив та інших додаткових засобів. Тому середній збір зерна озимини може досягти майже 28 ц з гектара, що на 20% вище рівня 2000 року.

Впевнено займають площі і ярі культури, які на сьогодні досягли 7,3 млн. га, з яких ранніх зернових - 4 млн. га. Це фактично половина запланованих під цю групу культур площ. У південних районах вже висівають кукурудзу, площі під якою за прогнозом перевищать минулорічні майже вдвічі, склавши 3,2 млн. га. При цьому кукурудза на зерно займе 1,4 млн. га, що надійно забезпечить потреби тваринництва і птахівництва.

Умови нинішньої весни сприяють й тому, що нині посіяно вже дві третини площ цукрових буряків, які орієнтовно займуть 1,1 млн. га.

Проте головні випробування для врожаю ще попереду, оскільки тепло впливає й на розвиток бур'янів та інших шкідників. Для боротьби з ними хліборобам потрібно 18,5 тис. тонн засобів захисту рослин. Нині для першочергових робіт таких препаратів є на 3,6 тис. тонн більше, ніж торік (46% потреби). Мінеральних добрив заготовлено втричі більше, ніж торік. Господарства вже закупили 454 тис. тонн (71% потреби).

Для придбання необхідних ресурсів в аграрну галузь вже залучено 1 млрд. 317 млн. гривень комерційних кредитів, за якими уряд компенсує 70% ставки за користування. На забезпечення цього в Державному бюджеті 2001 року передбачено 150 млн. гривень.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також