Прокуратура доложила о расследовании резонансных преступлений

21.04.2001, 11:03

На днях заместители Генерального прокурора Украины Николай Обиход и Алексей Баганец на очередной пресс-конференции рассказали представителям массовой информации о состоянии расследования громких криминальных дел. (укр.)

Насамперед йдеться про заарештованого наприкінці жовтня минулого року у Німеччині колишнього керівника "Градобанку" народного депутата України Віктора Жердицького. Його звинувачують у розкраданні 86 млн. дойчмарок, виділених німецьким урядом українським жертвам нацистських переслідувань. Як повідомив М. Обиход, Генеральна прокуратура звернулася до німецької сторони з проханням екстрадиції Жердицького в Україну, де проти нього, на підставі документів, отриманих від правоохоронців Німеччини та Швейцарії, теж порушено кримінальну справу. Однак Україні в цьому відмовлено. Мотивується це тим, що німецька прокуратура висуває Жердицькому ті самі обвинувачення, що й українська.

Сенсацією стало повідомлення стосовно колишнього Прем'єр-міністра України Павла Лазаренка. Як відомо, він утримується за гратами у США. Однак правоохоронними органами України виявлено листування між Лазаренком та його колегами в Україні. Документи датовані березнем-квітнем цього року. З них видно, що Лазаренко і сьогодні керує деякими фінансовими потоками в Україні. Зокрема, в листах звіти про витрати на проведення в Україні демонстрацій та мітингів на підтримку опозиції. Витрачено на це сотні тисяч гривень.

Олексій Баганець повідомив присутнім, що слідчими Генеральної прокуратури допитано ще одного свідка, який бачив Георгія Гонгадзе після його зникнення живим і здоровим. Бачили його у лютому цього року у Чехії. Однак, незважаючи на це, слідство й далі ретельно відпрацьовує усі версії зникнення журналіста.
Віталій Мариненко.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також