Безработные заказывают немецкий картон

03.04.2001, 11:08

Как сообщили в пресс-центре Киевского управления СБУ, с начала года сотрудниками подразделения управления Службы безопасности в Киеве и Киевской области было задержано контрабандных грузов на сумму около миллиона гривен. (укр.)

Здавалося б, дріб'язкові злочинні схеми контрабандистів щорічно переводять "у тінь" десятки мільйонів гривень. А завдяки активній роботі оперативних відділів спецслужби вагома частина тіньових грошових потоків повертає русло до державної казни.

Цього разу в поле зору співробітників столичного управління спецслужби потрапило авто, що ввозило через митний кордон України багаж звичайного картону. Відповідно до записів у документах фірми-відправника жителька Києва повинна була одержати майже 19 тонн паперової продукції. Але "затарена" вантажівка чомусь направилася зовсім не за адресою, а на одну зі столичних фірм. Оперативники затримали вистежений автомобіль і зробили перевірку, у результаті якої встановили, що записана одержувачем безробітна киянка ніякого відношення до вантажу картону не має.

Таким чином, контрабандисти намагалися приховати від митного контролю справжню вартість товару, а підставою для переміщення вантажу були товарно-супровідні документи, що містили неправдиві дані щодо одержувача вантажу, найменування і вартості товару. Під час огляду автомобіля виявилося, що насправді 32 полети картону, завезеного з Німеччини, - не макулатура, як вказувалося в супровідних документах вантажівки, а їх вартість удесятеро перевищує зазначену в інвойсі та складає близько 90 тисяч гривень.

Висновки експертів довели і той факт, що якісний німецький картон фірма-замовник замовляла для виготовлення упаковок харчових продуктів, фармакологічних, косметичних і тютюнових виробів.

За фактом контрабанди картону через митний кордон України слідчими управління порушено кримінальну справу.
Ольга Буняк.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також