"Чернобыль - 15 лет трагедии"

23.04.2001, 17:04

17 апреля в штаб-квартире ЮНЕСКО в Париже по случаю 15 годовщины памяти Чернобыльской катастрофы открылась выставка "Чернобыль - 15 лет трагедии", организованная постоянными представительствами Украины, Белоруссии и России при ЮНЕСКО при содействии Посольства Украины во Франции. (укр.)

Експозиція включає ретроспективні документальні та художні фото, які висвітлюють події постчорнобильського періоду, від дня аварії 26 квітня 1986 року до моменту закриття ЧАЕС 15 грудня 2000 року. Фотографії, а також документи, що входять до експозиції, відображають міжнародну співпрацю, у тому числі в рамках ЮНЕСКО, та солідарність світової спільноти у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи.

Метою виставки є привернення уваги громадськості світу до проблем Чорнобиля. Важливе місце в експозиції посідає тематика закриття ЧАЕС. Зокрема, фотоматеріали відображають історичний момент виведення, за наказом Президента України Л. Кучми, Чорнобильської станції з експлуатації.

Виставка триватиме до 27 квітня.

18 квітня Генеральний директор ЮНЕСКО Коіширо Мацуура звернувся з посланням до світової громадськості у зв'язку з 15-ю річницею Чорнобильської катастрофи, у якому, серед іншого, привернув увагу до того, що й через 15 років, які минули з часу аварії на ЧАЕС, населення, яке проживає на забруднених радіацією територіях, продовжує відчувати її тяжкі біологічні, соціальні й економічні наслідки. Закриття Чорнобильської станції 15 грудня 2000 року, на його думку, на жаль, не означає вирішення всіх проблем. ЮНЕСКО, за словами К. Мацуури, була однією з перших організацій системи ООН, яка відгукнулася на заклик країн, що постраждали внаслідок аварії. Зокрема, було виділено понад $10 мільйонів на діяльність в рамках Програми "ЮНЕСКО-Чорнобиль", в Україні, Білорусії, й Росії створено і діє десять центрів соціальної реабілітації населення, що постраждало від аварії на ЧАЕС. ЮНЕСКО також сприяла консолідації зусиль багатьох країн з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. У сучасному взаємозалежному світі вкрай актуальним, на думку К. Мацуури, постає питання формування культури солідарності. Відтак, слово "Чорнобиль" має асоціюватися не лише з великою трагедією, але й стати символом нової глобальної єдності.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також