Одобрен проект постановления о безвизовом въезде в Украину граждан стран СНГ

28.04.2001, 11:18

27 апреля состоялось заседание правительственного комитета по вопросам обороны, оборонно-промышленного комплекса и правоохранительной деятельности, на котором среди других был утвержден проект постановления "О порядке въезда в Украину граждан стран-участниц Содружества независимых государств". (укр.)

Проектом постанови передбачається з 1 січня 2002 року запровадити для громадян держав-учасниць СНД порядок в'їзду, виїзду та транзитного прямування територією України без віз на підставі паспортного документа для виїзду за кордон, передбаченого законодавством України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами України.

Нормативне врегулювання питання сприятиме посиленню контролю за в'їздом і перебуванням в Україні іноземців та протидіятиме незаконній міграції.

На сьогоднішній день Україною укладено міжурядові угоди, що передбачають взаємні поїздки громадян на підставі документів, дійсних для поїздок за кордон, з Вірменією (23 грудня 1999 року), Грузією (31 березня 1999 року), Казахстаном (19 травня 2000 року), Туркменистаном (18 травня 2000 року - візовий режим) та Узбекистаном (12 жовтня 2000 року). Водночас, на сьогодні така угода набула чинності лише з Грузією.

На сьогодні взаємні поїздки з більшістю країн Співдружності здійснюються на умовах Угоди про безвізове пересування громадян держав СНД по території її учасників від 9 жовтня 1992 року, положення якої передбачають взаємні поїздки на підставі документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство. Україна не є учасницею зазначеної угоди, однак de-facto дотримується її положень.

Прийняття запропонованої постанови дозволить нормативно врегулювати порядок поїздок в Україну громадян держав-учасниць СНД. Водночас, її реалізація не торкнеться міжнародних зобов'язань України щодо режиму взаємних поїздок громадян з державами Співдружності, з якими діють відповідні міжнародні договори (з Білоруссю та Росією взаємні поїздки здійснюються на підставі документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство). В разі можливої зміни окремими країнами СНД режиму поїздок для громадян України, передбачається дотримання у відносинах з ними принципу взаємності.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також