Партнерские отношения Украины и Индии необходимо развивать

14.05.2001, 15:40

Сегодня, 14 мая, состоялась встреча Премьер-министра Виктора Ющенко с делегацией Конфедерации индийских промышленников. (укр.)

В ході бесіди з представниками ділових кіл Індії Віктор Ющенко познайомив співрозмовників з сучасним станом економіки в Україні, зокрема, він відзначив, що макроекономічна складова створює в нашій країні найбільш привабливе з усіх країн Східної Європи середовище для ведення бізнесу. Прем'єр-міністр також закликав індійських бізнесменів до участі в приватизації великих підприємств, яка відбувається зараз в Україні.

Індія традиційно є партнером України в торговельно-економічній, науково-технічній, машинобудівній, електротехнічній та оборонній сферах. На цю країну припадає понад 10% загального обсягу двосторонньої торгівлі України з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону. В той же час, в ході зустрічі сторони констатували, що реальний рівень співробітництва двох країн не відповідає тим реальним можливостям співпраці, які вони мають.

Серед важливих кроків, які глава українського уряду вважає необхідним зробити для якомога ширшої реалізації потенціалу двосторонніх торговельно-економічних стосунків, є прискорення підготовки і проведення у вересні цього року Другого засідання Спільної міжурядової українсько-індійської комісії по торговельному, економічному, промисловому і культурному співробітництву, на якому, зокрема, планується підписання двосторонньої угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій. З огляду на важливість економічного співробітництва України з Індією, Прем'єр-міністр Віктор Ющенко звернувся до Посла Республіки Індії в Україні пана Відья Бушан Соні з проханням передати керівництву країни, яку він представляє, пропозицію підняти статус цієї Комісії і доручити головування на її засіданнях міністрам чи віце-прем'єр-міністрам двох країн.

Делегація Конфедерації індійських промисловців перебуває в Україні на запрошення Української спілки промисловців та підприємців з метою налагодження нових двосторонніх ділових контактів з українськими партнерами. До цієї престижної організації входять понад 4 тисячі найбільших компаній Індії. Голова УСПП Анатолій Кінах під час зустрічі поінформував її учасників, що в ході переговорів, які Спілка мала з делегацією сьогодні вранці, досягнуто домовленості про організацію візиту групи українських бізнесменів до Індії, під час якого буде підписано угоду про співробітництво між УСПП та Конфедерацією індійських промисловців.

Загальний обіг двосторонньої торгівлі товарами та послугами України з Республікою Індія у 2000 році становив $280,3 млн. (на 0,6% більше, ніж у 1999 році), в тому числі експорт - $201,8 млн. (зменшився порівняно з 1999 роком на 4,5%), імпорт - $78,5 млн. (збільшився на 16,6%) з позитивним сальдо $123,3 млн.

За січень-березень 2001 року двосторонній товарообіг становив $50,5 млн., в тому числі імпорт - $21,1 млн., експорт - $29,4 млн., сальдо зберігалося позитивним і становило $8,3 млн.

Основними товарними групами експорту з України до Індії є неблагородні метали, в тому числі чорні метали та вироби з них (близько 49% всього обсягу експорту), машини, устаткування та продукція хімічної промисловості. Натомість основними товарними позиціями імпорту є продукція хімічної промисловості, зокрема медикаменти та фармацевтичні препарати, сільськогосподарська продукція та продукція харчової промисловості, мінеральні продукти, а саме - руди та концентрати алюмінієві.

Станом на 1 січня 2001 року обсяг прямих інвестицій з Індії в економіку України становив $1795,81 тис. На території України зареєстровано 29 підприємств з індійськими інвестиціями, з них - 19 спільних. Обсяг прямих інвестицій з України в економіку Індії становив $805,94 тис. На території Індії здійснюють свою діяльність 2 підприємства з українськими інвестиціями (1 спільне).
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також