Состоялась презентация Концепции приватизации нефтегазовой отрасли Украины

16.05.2001, 18:10

На открытом заседании Межведомственной рабочей группы по вопросам контроля за приватизационными процессами в топливно-энергетическом комплексе состоялась презентация Концепции приватизации нефтегазовой отрасли Украины и ее самого крупного предприятия - НАК "Нефтегаз Украины". (укр.)

У презентації взяли участь члени парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки та Спеціальної комісії з питань приватизації.

Керівник робочої групи, голова спостережної ради НАК "Нафтогаз України" Михайло Ковалко зазначив, що процеси приватизації нафтогазової галузі потребують суттєвого удосконалення нормативно-правового забезпечення. Він пов'язав ефективність приватизації нафтогазового комплексу з необхідністю прийняття законів "Про нафту і газ" та "Про основи державного регулювання природних монополій та суміжних ринків в паливно-енергетичному комплексі України" (перший - 8 травня 2001 року повернутий до Верховної Ради з пропозиціями Президента України, другий - 11 січня 2001 року прийнятий у першому читанні), а також внесенням змін до Закону України "Про державну програму приватизації".

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олексій Кучеренко у своєму виступі на прикладі приватизації електроенергетичного комплексу проаналізував можливі позитивні та негативні наслідки зміни власника у нафтогазовому комплексі. Серед позитивних наслідків він назвав: проведену реструктуризацію боргів енергокомпаній, що підлягали приватизації; закладення основи для стримування нарощування кредиторсько-дебіторської заборгованості цих підприємств та поступової її ліквідації тощо.

За його словами, внаслідок приватизації електроенергетичного комплексу також розпочато процес удосконалення системи регулювання природних монополій та суміжних ринків в ПЕК, розроблено новий підхід до формування тарифної політики в енергетиці.

До негативних наслідків О. Кучеренко зарахував перехід контрольних пакетів акцій енергопостачальних компаній до приватних власників "за дуже невеликі гроші", внаслідок чого приватні компанії опинилися в більш сприятливому становищі, ніж державні. За словами депутата, у цій сфері й досі "держава не має достатніх правових інструментів для захисту своїх інтересів".

Тому, робить висновок О. Кучеренко, "спочатку варто подолати негативні явища, які спостерігаються в енергетиці та в економіці в цілому, досягти політичної та економічної стабільності, а вже потім приступати до приватизації нафтогазового комплексу".

Голова Спеціальної комісії Верховної Ради з питань приватизації Олександр Рябченко у своєму виступі зазначив, що раніше Комісія не підтримувала приватизацію НАК "Нафтогаз України", вважаючи, що в державі "вистачає об'єктів, від яких можна отримати надходження до бюджету". Але зараз, зазначив він, Комісія підтримує ідею приватизації компанії і виступає за якнайскоріше надання їй дозволу на це, наголосив О. Рябченко.

Втім, сказав він, стосовно всієї нафтогазової галузі Спеціальна комісія парламенту дотримується думки, що приватизація нафтогазової галузі "зараз не є актуальною".

Член правління НАК "Нафтогаз України" Владислав Тарашевський репрезентував позицію керівництва компанії, яке висловлюється за приватизацію НАК як майнового комплексу. Водночас керівники "Нафтогаз України" вважають, що "приватизація компанії зараз є передчасною ".

Учасники засідання погодилися з тим, що відкрите обговорення Концепції приватизації нафтогазової галузі України і НАК "Нафтогаз України" слід продовжити, оскільки вона потребує серйозного доопрацювання з урахуванням всіх можливих наслідків приватизації.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також