Для интенсификации украино-бразильских отношений

17.05.2001, 11:10

17 и 18 мая в Киеве пройдет первое установочное заседание Межправительственной украино-бразильской Комиссии по вопросам торгово-экономического и научно-технического сотрудничества. (укр.)

Ця Комісія має стати основним консультативним механізмом розбудови взаємовигідних відносин між двома країнами на державному рівні.

Бразилія на сьогодні є головним торговельно-економічним партнером нашої країни в Латинській Америці. Обсяг двосторонньої торгівлі у 2000 році склав близько $200 млн. Разом з цим, з огляду на наявний економічний потенціал України та Бразилії, існують значні можливості для подальшого поглиблення двостороннього торговельно-економічного співробітництва. Перспективними, перш за все, є такі галузі як енергетична, авіаційна, космічна, гірничовидобувна та нафтогазова.

За рівнем економічного розвитку Бразилія посідає восьме місце у світі. У 2000 році валовий внутрішній продукт країни становив $880 млрд., що є другим показником у Західній півкулі після США. Показово, що ця цифра становить 36% ВВП всіх країн Латинської Америки та Карибського басейну разом взятих.

Бразилія однією з перших визнала незалежність України. Успішно розвиваються двосторонні політичні відносини та співробітництво у міжнародних організаціях. Визначною подією для розвитку україно-бразильських взаємин став офіційний візит до Федеративної Республіки Бразилія Президента України Леоніда Кучми у 1995 році, в ході якого між Україною та Бразилією був підписаний Договір про дружні відносини та співробітництво.

Цього року Президент Бразилії Фернандо Енріке Кардозу планує здійснити візит в Україну. Нинішнє установче засідання Міжурядової україно-бразильської Комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва розглядається в цьому контексті як важливий етап підготовки візиту в Україну Президента Бразилії.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також