ГОСБЮДЖЕТ-2002 ДОЛЖЕН ОБЕСПЕЧИТЬ ВВП НА УРОВНЕ 246 МЛРД. ГРН.

17.05.2001, 11:57

На заседании Кабинета Министров Украины, которое состоялось 16 мая, всесторонне были обсуждены проект Основных направлений бюджетной политики на 2002 год и проект Основных прогнозных макроэкономических показателей на 2002 год. (укр.)

Проблеми, які порушувалися під час обговорення цих та інших питань, журналістам прокоментували Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко, Міністр фінансів Ігор Мітюков, Міністр освіти Василь Кремінь, Міністр охорони здоров'я Віталій Москаленко та керівник групи радників Прем'єр-міністра України Валерій Литвицький.

Коментуючи хід обговорення проектів двох стратегічних документів, що стосуються Основних напрямів бюджетної політики та Основних прогнозних макроекономічних показників на 2002 рік, Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко розповів журналістам, що дискусія навколо цих ключових документів була зацікавленою і тривалою. "Ми виходили з того, що ряд базових ключових засад, які були адаптовані у 2000-2001 роках, треба принципово зберегти і провести у 2002 році", - заявив Прем'єр. Перш за все, бюджет даватиме відповідь на те, як забезпечити основи економічного розвитку 2002 року. "Наші макрооцінки 2002 року поки що знаходяться в межах 6% приросту валового продукту. Ключова задача бюджету 2002 року - зробити таку систему обслуговування соціальних, економічних програм, боргових зобов'язань, яка б забезпечила внутрішній валовий продукт в обсязі приблизно 246 мільярдів гривень, приріст ВВП - складе близько 6%, індекс споживчих цін - 11,3%, а грудень до грудня - 9,8%. Ми переконані, що необхідно зберегти ту ключову, базову тенденцію, коли динаміка оптових цін в кілька разів нижча, ніж динаміка роздрібних цін, таким чином можна зняти і не формувати навіси на розвиток цін споживчого характеру. Зараз в уряді дискутується рівень оптових цін на рівні 10,4%, а по відношенню грудень до грудня - 9,4%".

Щодо промислової продукції, зазначив Віктор Ющенко, ми поки що моделюємо динаміку 7%, щодо сільського господарства - 5%. Реальні грошові доходи населення - зростуть на 5,5%, реальна заробітна плата - на 5,4% (це без сільського господарства) і позитивне сальдо торгових операцій становитиме 1 мільярд 285 мільйонів гривень. Бюджет в своїй основі носитиме програмно-цільовий характер, підкреслив Віктор Ющенко, де ключова частина всіх державних видатків буде формуватися у розрізі програми діяльності уряду. Крім того, планується перейти на монетизацію всіх видів субсидій у 2002 році, модель року передбачає також вихід на бюджетне моделювання по більш ніж 800 бюджетних рівнях щодо доведення основних нормативних характеристик по доходах і видатках і таким чином виконати ті засади, які передбачені у бюджетному кодексі. Ми виходимо з того, зазначив Віктор Ющенко, що 100-відсотково всі місцеві фінанси знаходитимуться у Державному казначействі.

Керівник групи радників Прем'єр-міністра України Валерій Литвицький, коментуючи підсумки розвитку загальноекономічної ситуації в Україні за 4 місяці, зокрема, зазначив, що за січень-квітень інфляція була значно меншою, ніж прогнозувалось, і склала 4,3%. Приріст реального ВВП за чотири місяці склав 8,5%. Це вдвічі більше, ніж прогнозувало Міністерство економіки. Результати розвитку поточного року підтверджують, що економічне зростання в Україні продовжується, і темпи його нарощуються. Важливо те, що воно продовжується при зменшенні інфляції, підкреслив Валерій Литвицький. Мабуть, вперше маємо ситуацію, коли вдвічі швидше зростає ВВП, ніж інфляція. Такої залежності ми не спостерігали за всі роки незалежності України. "В нас є підстави говорити про те, що в принципі за прискорення структурних реформ, Україна може в найближчі роки вийти на інфляцію, яка вимірюватиметься не двозначною цифрою. Ми можемо говорити про те, що для української економіки при певних умовах за низької інфляції може діяти стандарт зростання", - підкреслив Валерій Литвицький.

Зростання промислового виробництва за чотири місяці склало 18,4%. Це теж більше, ніж передбачав останній прогноз Міністерства економіки. Україна залишається серед країн-лідерів по зростанню промислового виробництва. Минулорічні показники - 12,9%. Крім того, за словами Валерія Литвицького, ми маємо ситуацію, коли всі без винятку галузі промисловості продемонстрували позитивну динаміку. Важливо й те, що такі результати маємо за перший найважчий квартал року, - підкреслив він. Подолана багаторічна тенденція гальмування зростання в березні, практично з місяця в місяць спостерігається нарощування показників.

За словами Валерія Литвицького, є позитивна динаміка і в сільському господарстві. Це теж нова, позитивна, довгоочікувана тенденція. Разом із сільським господарством промисловість створює 40% внутрішнього валового продукту. В позитивній динаміці зберігається і експорт, і ця динаміка вища, ніж прогнозувалась.

У порівнянні з минулим роком маємо позитивне зовнішньоекономічне сальдо по товарах і послугах. Це означає, що експорт залишається важливим фактором економічного зростання, підкреслив Валерій Литвицький.

Відповідаючи на запитання, які чинники впливають на таку макродинаміку, Валерій Литвицький, зокрема, зазначив, що ці чинники пов'язані з інвестиційним і споживчим попитом. Минулого року вперше на 7% зріс сукупний внутрішній попит.

Він також підкреслив, що "це зростання, яке все ще потребує додаткових зусиль у формуванні його фундаментальної бази, структурної реформи. Якщо не прискоримо рух у сфері структурних реформ, навіть така хвиля зростання може бути короткою". Те, що закладено в Посланні Президента, в Програмі діяльності уряду в частині прискорення структурних реформ, особливо податкової реформи, питань, пов'язаних з реформою банківського сектору, приватизацією, - все це фактори, які поставлено на порядку денному. Їх мобілізація, на думку Валерія Литвицького, - гарантія того, що зростання буде високим не тільки в першому кварталі, а й упродовж багатьох років. Головне - воно приноситиме соціальні результати. За три місяці нинішнього року, за його словами, реальна зарплата зросла на 12 %, це більше, ніж минулого року. Реальні доходи населення теж зросли за цей період на 7,5%. Ці результати слід сприймати як мобілізуючі, а не як такі, що розхолоджують, - підкреслив Валерій Литвицький.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також