Правительство берет табак под контроль

17.05.2001, 12:15

16 мая на заседании Кабинета Министров Украины была рассмотрена Концепция государственной политики в сфере осуществления контроля над табаком. (укр.)

Проектом постанови Кабінету Міністрів України затверджено "Концепцію державної політики у сфері здійснення контролю над тютюном". Концепція визначає правові, економічні та соціальні засади здійснення заходів щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюнокуріння. Основною метою державної політики у сфері контролю над тютюном є захист здоров'я людини шляхом зменшення рівня активного і пасивного паління. В результаті реалізації Концепції передбачається забезпечити охорону прав людини, яка не палить, створити соціально-економічні умови, що сприятимуть зменшенню споживання тютюнових виробів, створити умови для лікування тютюнової залежності тощо.

Коментуючи цю Концепцію, Міністр охорони здоров'я Віталій Москаленко зазначив, що це дуже вчасний документ, який засвідчує, що сьогодні наша держава йде сучасним цивілізованим кроком. Сьогодні тютюнопаління, як і інші шкідливі звички, формують здоров'я людей кожної держави. За даними Держкомстату за 2000 рік, 60% чоловіків палять і майже 20% юнаків від 15 до 18 років теж мають таку шкідливу звичку. Це не проходить даром, і показники стану здоров'я про це свідчать, підкреслив В. Москаленко. За останні 10 років відбулося зростання захворюваності на серцево-судинні захворювання, і це є наслідком тютюнопаління, вживання спиртних напоїв і негативного способу життя. Координаційна рада, яку очолює Віце-прем'єр-міністр Микола Жулинський, розглянула це питання в травні. Була проведена відповідна робота і створена сучасна Концепція. Ця Концепція врегулює медичні, соціальні і економічні питання, враховуючи міжнародний досвід. За словами В. Москаленка, за даними 1999 року, акцизні збори від продажу тютюнових виробів складають майже 1 млрд. 200 млн. грн. Це приблизно 3% від Державного бюджету. Але, порахувавши наслідки тільки від тютюнопаління серед тих, хто хворіє на серцево-судинні захворювання, а також на рак легень, то лікування цих хворих коштує приблизно 300-400 млн. грн. на рік. Тому сьогодні наша держава робить серйозний крок, щоб запобігти негативним наслідкам, зазначив В. Москаленко.

У Концепції є 7 напрямів, які характеризують роботу, яка буде зроблена державою з цього приводу. Для досягнення зазначеної мети, за словами В. Москаленка, необхідно розглянути такі основні питання, як зменшення ризику для здоров'я людини внаслідок споживання тютюнових виробів шляхом пропаганди здорового способу життя, належне інформування споживачів про шкідливість цих виробів, забезпечення охорони прав людей, які не палять, створення економічних та правових умов, що сприятимуть зменшенню споживання тютюнових виробів, забезпечення лікування тютюнової залежності, здійснення контролю за якістю тютюну і тютюнових виробів, створення системи економічно-правових та адміністративних заходів, спрямованих на протидію незаконному виготовленню тютюнових виробів. Концепція передбачає реалізацію державної політики, що повинна забезпечувати поєднання комплексу дій щодо економічно-правових, медичних та інших заходів.

В. Москаленко навів приклад Фінляндії, яка 15 років тому за статистикою мала показники захворюваності на серцево-судинні захворюванні гірші, ніж колишній Радянський Союз, куди, зокрема, входила і Україна. Але було проведено дієві заходи, які призвели до того, що сьогодні ця країна має показники стану здоров'я приблизно у 1,5-2 рази кращі, ніж Україна, а середня тривалість життя населення тут становить майже 80 років.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також