БУДЕТ ОБРАЗОВАНА ПРОМЫШЛЕННО-ФИНАНСОВАЯ ГРУППА "ТИТАН"

18.05.2001, 10:10

С целью реализации Комплексной программы развития цветной металлургии Украины на период до 2010 года Кабинет Министров Украины на своем заседании 16 мая принял постановление "Об образовании промышленно-финансовой группы "Титан". (укр.)

Завдання проекту - створити умови для забезпечення процесу виробництва основного продукту - двоокису титану, сировиною якого є ільменітовий концентрат. Обсяг виробництва ільменітового концентрату цим підприємством орієнтовно складає 85-105 тис. тонн на рік.

Загальна потреба ДАК Титан" в ільменітовому концентраті складає близько 183000 тонн (у перерахунку на 42% Ті02). Іршанський ГЗК постачає в адресу ДАК "Титан" лише 83000 тонн ільменітового концентрату. Таким чином, 100000 тонн (54,6% від загальної потреби) державна акціонерна компанія "Титан" змушена закуповувати за кордоном за цінами значно вищими, ніж у вітчизняного постачальника.

Використання імпортованої сировини збільшує собівартість готової продукції. В результаті ДАК "Титан" несе невиправдані збитки, що перевищують $4,2 млн. на рік. До Державного бюджету не надходять кошти тільки по податку на прибуток на суму більше $1,8 млн. В результаті вимушеного імпорту сировини Україна щорічно втрачає валютних коштів на суму більше $10,2 млн.

Вирішення означених проблем можливе шляхом освоєння нових родовищ ільменітових руд на території Житомирської та Кіровоградської областей. За умови достатніх капіталовкладень обсяги видобутку ільменітового концентрату можуть повністю задовольнити потреби ДАК "Титан" в сировині.

Використання коштів вітчизняної банківської структури забезпечить виробництво ільменітового концентрату на необхідному рівні.

Створення вітчизняної промислово-фінансової групи, головною метою якої буде розробка вітчизняних родовищ ільменто-апатитових руд та забезпечення динамічного розвитку виробництва двоокису титану - продукції, що користується сталим попитом на світовому ринку, безумовно призведе до зростання надходжень в Україну валютних коштів та, відповідно, надходжень до Державного бюджету.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також