Прирост ВВП в Украине за 4 месяца 2001 года составил 8,5%

22.05.2001, 11:22

Согласно пресс-релизу о социально-экономической ситуации в Украине, размещенному на официальном сайте Президента Украины, в январе-апреле 2001 года в стране сохранился экономический рост, характерный для 2000 года. (укр.)

Приріст ВВП становив 8,5%.

Особливістю цьогорічної позитивної динаміки ВВП є переважаюче зростання валової доданої вартості в обробній промисловості, будівництві, оптовій і роздрібній торгівлі, що свідчить про якісну структуру його росту.

При цьому, споживчі ціни з початку року зросли на 4,3%, ціни виробників - на 1,1%.

Найбільший приріст відзначено в промисловості - 18,4%. Обсяги виробництва продукції зросли у всіх основних видах промислової діяльності.

Відбуваються позитивні зрушення у структурі промислового виробництва. Найбільш високими темпами зростає машинобудування. Його приріст становить майже 24%. Значно зріс випуск електроустаткування, сільськогосподарської техніки, товарів культурно-побутового та господарського призначення.

Збільшили виробництво основні експортоорієнтовані галузі - металургія та оброблення металів (на 18%), хімічна і нафтохімічна промисловість (на 15,7%).

Зростання внутрішнього попиту сприяло випереджаючому зростанню виробництва в галузях, які працюють на внутрішній споживчий ринок. Приріст в деревообробній промисловості становить майже 27%, в легкій, целюлозно-паперовій, поліграфічній промисловості та видавничій справі - 26%, харчовій - майже 23%.

Триває позитивний вплив на розвиток промислового виробництва стимулюючих важелів і механізмів, передбачених рішеннями Президента України, зокрема, щодо запровадження економічних експериментів з підтримки гірничо-металургійного комплексу, сільгоспмашинобудування, суднобудування, легкої і деревообробної промисловості.

Завдяки вжитим заходам Президента України почали надолужувати відставання добувна промисловість та галузі з виробництва та розподілення електроенергії, газу, води.

В добувній промисловості виробництво збільшилось на 4,2% проти торішнього рівня. Перевищено минулорічні обсяги видобутку нафти, включаючи газовий конденсат на 0,8% (торік зниження становило 2%), графіту - на 28% (торік зниження становило 22%), будівельних нерудних матеріалів - на 22,5% (торік зниження становило 15%). Скоротився випуск вугілля готового на 3,9%.

Приріст виробництва та розподілення електроенергії, газу та води становить 1,2%. Збільшилось виробництво електроенергії на атомних електростанціях на 7% і гідроелектростанціях - на 16,4%, водночас зменшили виробництво електроенергії на 8,7% теплові електростанції, питома вага яких в загальному виробництві становить 46%.

Промислове виробництво зросло в усіх реґіонах (торік спад відмічено в 4 реґіонах).

Виробництво товарів народного споживання зросло на 20,5%.

Частка бартеру в обсязі реалізованої промислової продукції зменшилася порівняно з минулим роком вдвічі і становить близько 9%.

Найвищий рівень бартеризації розрахунків відзначено в промисловості будівельних матеріалів (29%), найнижчий - в целюлозно-паперовій, поліграфічній промисловості, видавничій справі (2,6%).

Обсяг виробництва валової продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств зріс на 6%, що зумовлено приростом виробництва в секторі господарств населення.

Виробництво молока зросло більше, ніж на 7%, а яєць - на 5%, в той же час виробництво м'яса знизилось на 16%.

Пожвавилась інвестиційна діяльність. З початку року обсяг будівельних робіт зріс більш, ніж на 9%.

У невиробничій сфері пріоритетним залишається житлове будівництво.

Приріст обсягів будівельних робіт забезпечено у 21 реґіонах проти 9 у минулому році.

Вантажооборот зменшився на 1,9%, що обумовлено скороченням транзиту газу.

Оборот зовнішньої торгівлі зріс більш, ніж на 6% порівняно з торішнім рівнем. При цьому, обсяги експорту збільшились майже на 21%, імпорту - зменшились майже на 6%.

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі становить $239 млн. (торік від'ємне сальдо становило понад $636 млн.). Коефіцієнт покриття імпорту експортом становить 1,07 (торік - 0,83).

Обсяг обороту роздрібної торгівлі збільшився на 8,7%.

Заборгованість із виплати заробітної плати з початку року зменшилася на 6,6%. У бюджетній сфері з 10 березня заборгованість скоротилась на половину, а у госпрозрахункових організаціях - на 1,8%.
Инф. официального сайта Президента Украины.

Читайте також