Необходимо улучшать инвестиционный климат

19.06.2001, 10:47

Премьер-министр Украины Анатолий Кинах, выступая перед участниками форума "Перспективы увеличения иностранных инвестиций в Украине", который проходит в Киеве, отметил необходимость разработки и реализации долгосрочной программы развития инвестиционной деятельности, которая должна достичь общенационального масштаба. (укр.)

На думку Прем'єр-міністра, такий документ можна розробити за 3-4 місяці.

А. Кінах висловив переконання, що стале довгострокове зростання в українській економіці є можливим лише за умов значного збільшення надходження іноземного капіталу. "Сьогодні інвестиції мають стати точкою опори для рішучого кроку нашої країни вперед", - наголосив глава уряду.

На жаль, констатував Прем'єр-міністр, з точки зору інвестиційних потреб нашої держави приток іноземного капіталу в Україну є незначним і не відповідає основним параметрам її економіки. Незважаючи на значні запаси природних ресурсів, кваліфікованість робочої сили, великі обсяги виробництва, місткість національного ринку та інші конкурентні переваги української економіки, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, які отримала Україна за останні 7 років, склав лише $3,9 млрд., або приблизно $79 на людину. Серед країн СНД цей показник є меншим лише у Республіці Бєларусь.

Відтак, на переконання А. Кінаха, сьогодні необхідно вживати конкретних заходів для поліпшення інвестиційного клімату та створювати сприятливі умови для ведення бізнесу. Він нагадав, що цей напрям роботи уряду Президент визначив як стратегічне завдання.

Серед таких конкретних кроків Прем'єр-міністр відзначив усунення обмежень для міжнародного капіталу та зовнішньоекономічної діяльності, вдосконалення фінансової системи, проведення антикорупційної політики, реалізацію ефективної інформаційної політики тощо.

На думку А. Кінаха, ефективним інструментом поліпшення інвестиційної привабливості України є зменшення податкового навантаження як на підприємця так, і споживача його продукції. Йдеться не лише про зменшення кількості податків та зниження податкових ставок, а й про значне спрощення процедури їх розрахунків та податкового адміністрування.

Для збільшення рівня надходжень прямих приватних інвестицій уряд працюватиме над поліпшенням ринкової інфраструктури, використовуючи весь комплекс наявних інструментів, від залучення кредитів міжнародних фінансових організацій на розвиток енергетичних та комунальних об'єктів до застосування концесійних механізмів.

Також А. Кінах заявив, що уряд не буде відмовлятися від практики використання вільних економічних зон, при цьому особливу увагу приділятиме функціонуванню так званих "точкових" зон, зокрема індустріальних парків, які є обмеженими за територією, але в них створюються належні умови для значного інвестування в сучасну виробничу та соціальну інфраструктуру. Це дозволить вирішити проблеми розвитку наукоємних та високотехнологічних галузей виробництва.

Великого значення А. Кінах надає інформаційній політиці, що має супроводжувати урядові заходи в інвестиційній сфері. Звертаючись до представників ЗМІ, Прем'єр-міністр зазначив: "Ми розпочинаємо велику і дуже складну роботу, яка потребує широкої громадської підтримки. Тому, закликаючи ЗМІ до співпраці, ми зі свого боку будемо надавати докладну, прозору і повну інформацію про те, що робиться".

Прем'єр-міністр також наголосив на важливості інформування світової громадськості про ті перетворення, які відбуваються в нашій державі. "Ми зацікавлені в тому, щоб міжнародна спільнота знала правду про Україну. Ми бажаємо, що всі знали про те, що ми крок за кроком просуваємось до прозорої ринкової економіки і громадянського суспільства", - сказав глава уряду.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також