Оплата за энергоносители деньгами составила с начала года немногим больше 70%

22.06.2001, 11:44

Первый вице-премьер-министр Украины Олег Дубина провел совещание с заместителями председателей областных госадминистраций, на котором отмечалось, что несмотря на тенденцию увеличения уровня оплаты деньгами за потребленные энергоносители, в стране еще не обеспечены 100-процентные расчеты за них. (укр.)

На нараді відзначалося, що рівень оплати коштами за спожиту електроенергію зріс з початку року в 1,3 раза і у 2,5 раза проти відповідного минулорічного показника. В 1,8 раза зросла оплата за природний газ, у тому числі коштами - у 3,6 раза. Ці зрушення дали змогу сповільнити зростання внутрішнього боргу за спожиті енергоносії.

Разом з тим, за п'ять місяців поточного року загальна заборгованість за електроенергію зросла на 16,2% і досягла 7,8 млрд. гривень. З початку року за електроенергію сплачено коштами трохи більше 70% її вартості. Найбільшими боржниками традиційно є Донецька, Луганська та Дніпропетровська області.

Міністр палива та енергетики Станіслав Сташевський відзначив, що там, де керівники областей діють сучасними економічними методами, постійно дбають про розрахунки за енергоносії, там і досягають необхідних результатів. Саме тому найбільше з початку року сплатили коштами за електроенергію Київська, Тернопільська та Чернігівська області.

Схоже становище і в розрахунках за природний газ. За 1999-2001 роки споживачі заборгували НАК "Нафтогаз України" 3,1 млрд. гривень. 89% цієї суми припадає на споживачів, які отримують газ з фондів облдержадміністрацій. З початку року дана категорія сплатила коштами за спожитий газ лише на 75%.

На нараді було вироблено конкретні заходи щодо припинення безоплатного споживання енергоносіїв, забезпечення необхідного фінансування у цій сфері з бюджетів усіх рівнів.

Завершуючи нараду, Перший віце-прем'єр-міністр Олег Дубина ще раз наголосив, що 100-відсоткові поточні розрахунки коштами за енергоносії нині є головним джерелом ресурсів для накопичення вугілля і газу до зимового періоду, для необхідного ремонту енергогосподарства. За цими показниками й буде оцінюватися робота відповідних керівників облдержадміністрацій.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також