Для организации функционирования нефтепровода Одесса-Броды создана рабочая группа

23.06.2001, 11:00

Первый вице-премьер-министр Украины Олег Дубина возглавил рабочую группу по проведению анализа комплекса вопросов относительно организации функционирования нефтепровода Одесса-Броды после введения в действие его первой очереди. (укр.)

На фоні масштабних перетворень, яких зараз зазнає європейський ринок енергоносіїв Україні все більше уваги варто приділяти тим можливостям, які відкриваються перед нею завдяки її стратегічному розташуванню. Йдеться, по-перше, про стурбованість європейських країн щодо диверсифікації джерел постачання газу й нафти, а по-друге, про можливість Заходу отримати доступ до тих величезних ресурсів, які відкриваються в Каспійському регіоні. І якщо в сиву давнину купці перевозили "шовковим шляхом" цінні для Європи тканини, то зараз пріоритети зовсім інші - енергетична безпека.

Цього року завершується будівництво першої черги терміналу "Південний" та нафтопроводу Одеса-Броди. Сьогодні до того моменту, як Україна отримає новий транспортний канал з пропускною спроможністю 9 млн. тонн нафти на рік, залишається незавершена ділянка нафтопроводу довжиною 6 кілометрів. Фінансування будівництва йде точно за графіком (зокрема, державним бюджетом на спорудження терміналу передбачено на цей рік кошти в розмірі 195 млн. грн., при цьому на сьогодні проект профінансовано на 64 млн. грн.). Як відомо, цей амбіційний проект має стати важливою ланкою Євроазіатського нафтотранспортного коридору.

Але лише наявності технічних засобів в цій справі замало. Адже конкуренція на ринку нафтопродуктів велика і перш за все слід подбати про тих майбутніх замовників на транспортні послуги, які забезпечать стабільне надходження нафти до трубопроводу.

Власне, держава вже зараз має намір подбати про майбутнє цього стратегічно важливого проекту. 21 червня на виконання відповідного доручення Президента уряд створив робочу групу на чолі з Першим віце-прем'єр-міністром Олегом Дубиною, яка займатиметься проведенням аналізу комплексу питань щодо організації функціонування нафтопроводу Одеса-Броди після введення в дію його першої черги. До складу робочої групи входять як представники Кабінету Міністрів, Мінпаливенерго, Мінекономіки, Мінфіну, МЗС та НАК "Нафтогаз України", так і представники Адміністрації Президента України та Ради національної безпеки та оборони України. Група спільно з американськими фахівцями вивчить можливості отримання замовлень на транспортування нафти з боку тих компаній, що її видобувають в Каспійському та Чорноморському регіонах, а також проаналізує потенційний попит на цей продукт на європейських ринках.

Після завершення першої черги терміналу для нафтопроводу об'єктом уваги будуть скоріше іноземні нафтопереробники. Крім того, не слід забувати про вітчизняні потужності з переробки, які у Західній Україні складають близько 9 млн. тонн на рік. Але вже друга черга будівництва має розширити потужність маршруту до 40 млн. тон нафти щорічно. Відтак, вимальовуються реальні перспективи виходу на загальноєвропейський ринок.

Сьогодні зарано вести мову про укладення конкретних контрактів, адже ціни на нафту постійно коливаються і такий контракт може стати свого роду пасткою для його сторін. Йдеться про досягнення попередніх домовленостей. Робоча група за допомогою американських фахівців проведе глибокий аналіз всіх цих можливостей та ризиків, пов'язаних з проектом і підготує висновки щодо його економічної ефективності.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також