Смогут ли лучшие боксеры мира выступать на Олимпиадах?

23.07.2001, 17:51

Сенсационное заявление сделал президент Международной ассоциации любительского бокса профессор Анвар Чаудри, который считает, что на ближайшей Олимпиаде-2004 в Афинах, вполне возможно, появятся боксеры-профессионалы. (укр.)

Упевненість начальника всіх "непрофесіоналів" планети базується на компромісі, якого вдалося досягти з Міжнародним олімпійським комітетом. Днями МОК дозволив Міжнародній асоціаціі любительського боксу офіційно йменуватися "олімпійським боксом" й використовувати олімпійську символіку в логотипах Асоціації. Слово ж "любительський" нарешті зникне з її назви. Наступним кроком, гадає Чаудрі, стануть поєдинки любителів і професіоналів, які проходитимуть за правилами АІБА, після чого стане можливою й участь усіх боксерів в Олімпійських іграх, незалежно від статусу спортсменів.

Невідомо, чим закінчиться боксерська "революція", але її перемога зробить шанувальникам шкіряної рукавички розкішний подарунок. На олімпійські ринги зможуть вийти такі авторитети, як Льюїс, Туа, Голота, і незважаючи на солідній вік та численні титули, спробувати здобути найпочесніше любительське звання. А уявіть лише, які збірні - "Дрім тім" - зможуть виставити Штати (Тайсон, Джонс, Де Ла Хойя, Мослі, Джуда), Росія (Маскаєв, Лезін, Лебзяк) і, звичайно ж, Україна (Клички, Гуров, Сидоренко, Котельник, Дзинзирук, Дєваков).

Зрозуміло, виступаючи на Олімпійських іграх, профі не зможуть претендувати на звичні багатомільйонні гонорари. Однак патріотичні янкі, африканці чи азіати усвідомлюють значення п'яти кілець і сяйва олімпійського "золота" для престижу їхніх країн. Так, перебудуватися їм буде непросто, але може допомогти те, що ледь не всі вони розпочинали кар'єри саме на любительських рингах, а багато хто, як, приміром, наш Кличко-менший чи південноафриканець Туа, мають досвід сходження на найвищу сходинку олімпійського п'єдесталу пошани.
Лариса Алексєєва.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також