Визит парламентариев Швейцарии в Украину

03.07.2001, 11:27

В Украине с 30 июня по 4 июля с визитом находится делегация Комиссии по внешнеэкономическим вопросам кантонов парламента Швейцарской Конфедерации во главе с председателем Комитета Бруно Фриком. (укр.)

В рамках візиту делегація Комісії із зовнішньополітичних питань Ради кантонів швейцарського парламенту 2 липня зустрілася з Головою Верховної Ради України Іваном Плющем.

Відзначивши прогрес в економічному та суспільному розвиткові Україні, якого вона досягла за 10 років незалежності, глава українського парламенту з жалем констатував, що нашій державі ще не вдалося досягти рівня життя європейських країн. Втім, на думку І. Плюща, більшого за такий малий термін досягти було б дуже важко. Він критично висловився з приводу вичікувальної позиції європейської спільноти стосовно України. Це, на думку українського спікера, призвело до зниження рівня інвестування в економіку нашої держави.

Цього ж дня відбулася низка зустрічей в українському парламенті. Зокрема, швейцарські парламентарії зустрілися з членами Комітету Верховної Ради у закордонних справах та із членами депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з Швейцарією. Також гості із Швейцарії мали зустріч в Міністерстві закордонних справ України. В ній взяв участь голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ігор Осташ.

Увечері цього дня делегація швейцарського парламенту зустрілася з представниками депутатських фракцій та груп Верховної Ради України.

Сьогодні, 3 липня, делегація Комісії із зовнішньополітичних питань Ради кантонів швейцарського парламенту планує зустріч з Прем'єр-міністром Анатолієм Кінахом. Цього ж дня швейцарські парламентарії разом з представниками Міністерства юстиції України відвідають Центр суддівських студій (вул. М. Коцюбинського), матимуть бесіду з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Ніною Карпачовою, проведуть прес-конференцію.

В останній день візиту, 4 липня, делегація Комісії із зовнішньополітичних питань Ради кантонів швейцарського парламенту зустрінеться із заступником Міністра економіки України Андрієм Гончаруком, Київським міським головою Олександром Омельченко. У другій половині дня середи делегація із Швейцарії відбуде на батьківщину.

21 грудня 1991 року - державну незалежність України визнано Швейцарською конфедерацією; 6 лютого 1992 року - встановлено дипломатичні відносини між Україною і Швейцарією.

Березень 1996 року - Президент України Леонід Кучма відвідав Швейцарію з офіційним візитом. 1999-2000 роки - зустрічі Президентів України і Швейцарії в рамках Всесвітнього форуму в Давосі. Активний діалог між двома країнами підтримується також на рівні міністерств закордонних справ. Контакти по парламентській лінії. Березень 1997 року - візит до Швейцарії парламентської делегації України.

На сьогодні між Україною і Швейцарією діє 11 двосторонніх угод, укладених на різному рівні, а також залишаються чинними 7 двосторонніх договорів, укладених між Швейцарією і колишнім СРСР.

Українсько-швейцарське торговельно-економічне співробітництво.
Внесок Швейцарії до Чорнобильського фонду "Укриття" становить $8,6 млн. На Швейцарію припадає 1,3% загального товарообігу України. В 2000 році обсяги взаємної торгівлі між Україною і Швейцарією зросли до $446 млн. проти $224 млн. у 1999 році, тобто майже вдвічі. Прямі швейцарські інвестиції в економіку України станом на 1 січня 2001 року склали $169,3 млн. проти $133 млн. на 1 січня 2000 року Швейцарія посідає 8 місце серед країн, які інвестують в економіку України. Швейцарські інвестиції вкладено в 227 підприємств. Українські інвестиції в економіку Швейцарії становлять $6,5 млн.

Українсько-швейцарське культурне та гуманітарне співробітництво.
1999 рік - в Києві відкрито відділення Швейцарського фонду культури "Pro Helvecia". На здійснення україно-швейцарських культурних контактів та обмінів в рамках чотирьохрічної програми діяльності цього Фонду виділено 5 млн. швейцарських франків. Швейцарським урядом було надано допомогу Україні в сумі 6,7 млн. швейцарських франків по оснащенню дитячих лікарень. В Києві за підтримки швейцарської сторони діє Центр суддівських студій, метою якого є підтримка судової реформи в Україні.

За підтримки швейцарської сторони у Закарпатті у серпні 2000 року започатковано новий проект з проведення комплексу природоохоронних робіт, орієнтовною вартістю 1,5 млн. швейцарських франків.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також