Польская часть Укрполбата отправилась в Косово

30.07.2001, 15:49

Министр обороны Украины генерал армии Украины Александр Кузьмук и Министр национальной обороны Республики Польша Бронислав Коморовски проводили в Косово польскую часть украино-польского миротворческого батальона. (укр.)

28 липня з міста Жешув, де дислокується польська частина, було відправлено на Балкани 376 військовослужбовців. Український контингент у Косово зараз складається з 271 військовослужбовця. З цієї ротації особовий склад української частини Укрполбату буде збільшено на 60 військовослужбовців. З 1 по 15 серпня до цього краю буде відправлено 331 миротворець.

За словами глави українського оборонного відомства Олександра Кузьмука, прийнято рішення проводити ротацію української частини Укрполбату раз на рік, а не кожні півроку, як це було раніше. Відтепер нашим миротворцям, як і їх польським колегам, буде надаватися чергова відпустка.

Як зазначив керівник українського військового відомства, створення україно-польського батальйону для виконання миротворчих операцій в Косово є найкращим прикладом співпраці між двома державами. Подальше співробітництво продовжуватиметься при створенні Європейських сил безпеки. За словами Броніслава Коморовські, Польща вже визначилася з участю в ЄСБ і планує надати бригаду військовослужбовців до нового угрупування. А генерал армії України Олександр Кузьмук повідомив, що вже зараз розглядається питання про включення українських військовослужбовців до польської бригади Євросил.

Військовослужбовці Збройних Сил України беруть участь в операціях по підтриманню миру з липня 1992 року, коли згідно з рішенням Верховної Ради до колишньої Югославії було відправлено 240-ий окремий спеціальний батальйон у складі 550 військовослужбовців. Відтоді у миротворчих операціях взяло участь понад 12 тисяч українських військовослужбовців.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також