Для украинского текстиля нет границ

06.07.2001, 10:59

Постановлением Кабинета Министров Украины снимаются ограничительные квоты на экспорт в страны Европейского союза украинских текстильных товаров. (укр.)

Відтепер український текстиль безперешкодно надходитиме на ринки країн Європейського союзу. Необхідні зміни внесено до переліку товарів, експорт та імпорт яких підлягає квотуванню і ліцензуванню у 2001 році.

Рішення стало можливим завдяки поетапному запровадженню угоди про взаємовигідну торгівлю текстильними виробами між Україною та ЄС на період 2001-2004 років. Зокрема, на початку цього року Україна зменшила ставки ввізного мита на текстиль з ЄС до рівня, встановленого в країнах Співтовариства, що було умовою відміни названих квот. Як результат, за три місяці цього року експорт українського текстилю до ЄС збільшився на 26%, а до кінця року таке зростання досягне $100 млн. Завдяки цьому буде поліпшено фінансове становище підприємств легкої промисловості України, які донедавна переживали кризу. Розширення торгівлі з ЄС сприяло тому, що вже у 2000 році обсяги виробництва в галузі зросли на 39%.

Проте, прийнятою постановою збережено ліцензування експорту українського текстилю і одягу до ЄС у 2001 році. Така форма державного контролю необхідна для запобігання зловживанням, коли під українською маркою до ЄС поставляються вироби інших країн.
Инф. пресс-службы Премьер-министра Украины.

Читайте також