"Хлеб Украины" начинает залоговые закупки зерна

22.08.2001, 11:06

Хороший урожай зерновых в Украине в нынешнем году способствовал возникновению объективно благоприятных условий для проведения залоговых закупок зерна. (укр.)

Передбачені Указом Президента України "Про невідкладні заходи щодо стимулювання та розвитку ринку зерна" та постановою Кабінету Міністрів України "Про впровадження заставних закупок зерна у сільськогосподарських товаровиробників" заставні операції до останнього часу стримувалися насамперед дефіцитом зерна в державі, значним перевищенням біржових цін над заставними, відсутністю бюджетного фінансування на здійснення заставних закупок.

Нині ситуація істотно змінилася. У зв'язку з високим врожаєм в Україні спостерігається перевиробництво зерна. Відчутно зменшився розрив між біржовими та заставними цінами на зерно.

У ДАК "Хліб України" як державного агента із здійснення заставних закупок зерна, заготівельних та зернопереробних підприємств, які будуть займатися такими закупками, зараз є можливість використати для цього пільгові кредити, які передбачають відшкодування за рахунок держави 70% облікової ставки Національного банку України.

Важливою передумовою для успішного впровадження державних заставних закупок зерна є те, що на сьогодні практично вирішені основні питання, пов'язані з нормативно-правовим та організаційним забезпеченням проведення таких закупок.

Компанією "Хліб України" разом з Мінагрополітики розроблено і затверджено порядок конкурсного відбору відповідальних зберігачів, типову форму договору на заставну закупку зерна у сільгосптоваровиробників, методику встановлення рівня заставних цін на зерно, проведено навчання спеціалістів, підготовлено матеріально-технічну базу дочірніх підприємств до приймання та зберігання зерна.

Суттєво, в середньому на 40%, дочірніми підприємствами ДАК "Хліб України" знижено тарифи на основні і додаткові послуги з приймання, зберігання, доробки та відпуску зерна врожаю 2001 року.

Постановою Кабінету Міністрів України затверджено заставні ціни на зерно базисних кондицій на поточний рік. Без врахування ПДВ вони складають, зокрема, на пшеницю м'яку III класу 430 грн. за тонну, ІV класу - 390 грн., V класу - 340 грн. за тонну.

Заставні ціни - це оптимальні ціни, які забезпечують відшкодування собівартості зерна та мінімальний прибуток, необхідний для простого відтворення виробництва.

На думку керівництва ДАК "Хліб України", заставні операції з зерном в поєднанні з його прямими закупками за фіксованими цінами мають фінансово підтримати сільгосптоваровиробників, сприяти стабілізації цін на внутрішньому зерновому ринку.

Компанія, її дочірні підприємства готові закупити у сільгосптоваровиробників за встановленими заставними цінами значні обсяги продовольчого зерна, що дасть можливість аграріям профінансувати весь комплекс осінньо-польових робіт.

Свідченням пріоритетності інтересів товаровиробника є те, що одержавши шляхом застави зерна необхідні кошти, він залишається власником цього зерна на весь термін дії застави і в будь-який час, в разі підвищення цін, може реалізувати це зерно і одержати максимальний прибуток.

Навіть з врахуванням того, що власник зерна має в такому разі повернути заготівельному підприємству заставну ціну, частину відсотків за користування кредитами, яка не відшкодовується за рахунок бюджету, та вартість послуг на зберігання зерна, яка на підприємствах ДАК "Хліб України" зведена до мінімуму, це буде вигідним для товаровиробника.
По материалам пресс-службы ГАК "Хліб України".

Читайте також