Угольной отрасли предлагают выделить на следующий год 8,5 млрд. грн.

03.08.2001, 11:19

Парламентский Комитет по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности рекомендовал бюджетному комитету Верховной Рады Украины поддержать предложение Министерства топлива и энергетики по объему расходов общего фонда Государственного бюджета Украины на 2002 год на финансирование угольной отрасли в сумме 8 млрд. 590 млн. грн. (укр.)

Профільний Комітет наголошує, що стан вугільної галузі залишається критичним через недостатнє фінансування. Зокрема, кредиторська заборгованість вугільних підприємств, станом на 1 квітня цього року, досягла 11,6 млрд. грн. і перевищила дебіторську заборгованість на 7,2 млрд. грн.

Комітет з питань ПЕК констатує, що в державі склався енергетичний дисбаланс внаслідок неузгодженості ресурсної бази первісних енергоносіїв. Питома вага вугілля у виробництві енергоносіїв скоротилась до 52%, а природного газу збільшилась до 42%. Це призвело до зниження надійності енергозабезпечення держави, зорієнтованої значною мірою на імпортні енергоресурси.

Комітет погодився на пропозицію Мінпаливенерго створити раціональну структуру споживання палива в енергетиці, у якій вугілля вітчизняного виробництва має поступово заміщати імпортовані енергоносії. На їх думку, це суттєво зміцнить економіку і надійність енергозабезпечення держави, однак лише за умови достатнього бюджетного фінансування галузі.

Комітет пропонує передбачити видатки Державного бюджету на 2002 рік за такими статтями:
- державна підтримка вугледобувних підприємств - 1673 млн. грн.
- централізовані капітальні вкладення - 550,0 млн. грн.
- реструктуризація вугільної галузі - 2000 млн. грн.
- витрати на утримання ДВГРС - 115 млн. грн.
- науково-дослідні роботи - 31,450 млн. грн.
- геологорозвідувальні роботи - 25,140 млн. грн.
- регресні позови та одноразові допомоги - 580,0 млн. грн.
- погашення заборгованості минулих років - 1800 млн. грн.
- програма "Вугілля - 2010" - 1226 млн. грн.

Читайте також